2024. április 27., szombat

Kis repülőtér Kraljevónál

A katonai célok mellett polgári utasszállításra is használják

A Kraljevo melletti, felújított Morava Repülőteret pénteken nagy pompával nyitotta meg Aleksandar Vučić államfő, a kormány tagjainak jelenlétében. A repülőtér eddig katonai célokat szolgált, de ezután a civil utasszállításban is részt vállal.

Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter már korábban is bejelentette, hogy bővítik a repülőteret, új kifutópályát építenek. A repülőtérnek abban nyilvánul meg a jelentősége, hogy mellette halad majd el az épülő Morava közúti folyosó.

Mihailo Zdravković, a Morava Repülőtér igazgatója elmondta, külön terminált építettek, amit az utasok használhatnak majd. Aleksandar Vučić is megtekintette a létesítményt, majd kijelentette, hogy hasonlónak a létrehozását tervezik a Ponikva Repülőtéren és Bornál.

A repülőtér civil utasszállításra való felszerelése még 2006-ban felmerült. Akkor az állam erre a repülőtérre 25 millió eurót fordított. Az első utasszállító repülő itt 2011-ben landolt, amikor Boris Tadić, akkori államfő megnyitotta, ám azóta sincs utasszállítás Kraljevón. Legutóbb 11 millió eurót ruházott be az állam. Ma 37 alkalmazottal működik. A repülőtér egymillió utast képes ellátni évente. Kraljevótól 15, Čačaktól 21, Gornji Milanovactól 32 kilométerre található, Kragujevactól pedig 39 kilométerre.

A katonai repülőtér 1967-ben épült.