2024. április 27., szombat

Megdobálták a koszovóiak a szerb képviselőt

Incidens történt Vlorában egy regionális konferencián

A CEFTA regionális kereskedelmi megállapodás országainak albániai, vlorai találkozóján, melyen áttekintették az év első felének eredményeit, nem várt incidens zajlott le, amikor a pristinai delegáció tagjai az asztalon lévő műanyag vízpalackkal támadtak a szerbiai képviselőre, Ivan Markovićra.

A hazai tisztségviselő elmondása szerint a pristinai politikusok arról beszéltek, hogy Szerbia ellehetetleníti Koszovó fejlődését, gátolja a gazdasági fellendülését. A vádak közlése után a szerb tisztségviselő szót kért és arra hívta fel a figyelmet, hogy az albániai elnöklőnek nem lenne szabad hagynia efféle vádaskodó nézetek kifejtését az ülésen, majd arra emlékeztetett, hogy a szerb alkotmány értelmében Koszovó továbbra is Szerbia része.

Ekkor reagáltak hevesen a pristinai küldöttség tagjai, egy palackot dobtak a szerb illetékes felé, el is találták, közben a víz a moldáviai képviselő feje mellett is elszállt. A koszovóiak azt kiáltozták, hogy ők egy független köztársaságot képviselnek, mely „szent háborúban” nyerte el önállóságát.

A pristinai delegáció elhagyta a termet, az ülést megszakították, s kiutasították tagjait a szállodából is, amelyben az ülés zajlott.