2024. március 29., péntek

Véget ért a MIRK

Tömeges és látványos volt a kézimunkázók és kézművesek 49. hagyományos kiállítása Bácsfeketehegyen

Véget ért a kézimunkázók és kézművesek hagyományos kiállítása, a 49. MIRK. A rangos rendezvénynek ez alkalommal a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola biztosított helyszínt. A házigazda szerepét a Hesztia Női Egyesület töltötte be.

A Hesztia civil szervezet nagy segítséget nyújtott a szervezésben, valamint a tagjai öt napon át vigyáztak a kiállított alkotásokra. A MIRK létrejöttét a Hesztia mellett több bácsfeketehegyi civil szervezet is segítette. A rendezvény idén is megőrizte a nemzetközi jellegét, hiszen a hazaiak mellett érkeztek kiállítók Magyarországról és Horvátországból is.

A 49. MIRK záróünnepségén és eredményhirdetésén számos kiállító vett részt, ezért a bácsfeketehegyi általános iskola csarnoka zsúfolásig megtelt. Az egybegyűlteket a házigazdák nevében Major Márta, a Hesztia Női Egyesület elnöke köszöntötte, majd Bojtos Béla iskolaigazgató is elmondta, hogy öröm számára, amiért az iskola helyszínt biztosíthatott a rendezvény számára. Ezt követően Telecski Elvira, a MIRK elnöke értékelte az idei kiállítást és ismertette a szakzsűri döntését.

(Fotó: Lakatos János)

(Fotó: Lakatos János)

Az idei MIRK nagyon sikeres volt, mind a zsűri véleménye, mind a látottak alapján, nyilatkozta lapunknak Telecski Elvira.

A zsűri egybehangzó véleménye szerint színvonalas kiállításról tudunk beszélni. Mindezt a kiállítók által elért eredmények is megmutatják. A nagycsoportos versenyben topolyai Orchidea kézimunkacsoport érdemelte ki az első helyet 1950 ponttal. A második helyezett a házigazda Hesztia Női Egyesület lett 1055 ponttal, a harmadik pedig a Gerontológiai Központ Szabadka lett 665 ponttal. A közepes csoportok versenyében az első helyezést a törökbecsei Napraforgó kreatív csoport szerezte meg 630 ponttal. A második az užicei Zlatne Ruke – Klub 3 csoport lett 615 ponttal, a harmadik pedig kulai Népkör lett 605 ponttal. A kis csoportoknál a százalékos arány volt a meghatározó, és a Zombori Rózsák csoport lett az első, második a bajsai Etno csapata lett, a harmadik pedig a szabadkai Népkör csapata. A festők versenyében az újvidéki Leko lett az első 540 ponttal, a második a Zombori Művészeti Stúdió 490 ponttal, a harmadik pedig a pacséri Szilágyi Gábor Amatőr Képzőművészeti Csoport 290 ponttal. A Bada Dada-pályázatra jelentkező festők közül Bada Dada-díjat nyert Alen Konovec Szabadkáról, az általános iskolák számára kiírt rajzpályázat nyertese pedig a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola. A falvak csoportos versenyében a csókai nyugdíjas kézimunkacsoport nyerte el a serleget – mondta el az elnök.

Az idei MIRK-en összesen 61 csoport vett rész, ami igen szép számnak számít. Mint minden évben, az idén is minden kiállító kapott diplomát, tudtuk meg Telecskitől.

Összesen 1695 diplomát osztottunk ki az idei kiállításon, amiből 1305-öt felnőtteknek és 390-et gyermekmunkára. Nívó-díjból 198-at osztottunk ki, első helyezést 1189-et, második helyezést 240-et, harmadik helyezést pedig 64-et. Részvételi oklevelet négy személy kapott – számolt be az elnök.

A jövő évben kerül megrendezésre az 50. jubiláris MIRK. Ami a helyszínt illeti, vélhetőleg Bajsán lesz, mondta el Telecski, majd hozzáfűzte, hogy ez még nem biztos, mert először a helyi általános iskolával kell egyeztetniük.