2024. április 19., péntek
CÍMLAPTÖRTÉNET

„Én egy harcos típus vagyok”

Interjú Pikali Gerdával, a József Attila Színház színművésznőjével

Az Újvidéki Színházban június harmadik hétvégéjén teltház előtt mutatták be első ízben a Vajdaságba látogató budapesti József Attila Színház színészei Hunyady Sándor 1930-ban írt, Feketeszárú cseresznye című kétfelvonásos színművét. A darab a Trianon előtti és az utáni időszakot dolgozza fel. A gyorsan változó eseményeket a magyar ajkú Géza főbíró és a szerb ajkú Dušan barátságán keresztül mutatják be – a darab párhuzamosan fejtegeti a magyar főbíró és a meseszép Irina (Dušan feleségének) szerelmét.

A romantikus, olykor drámai, máskor humoros színmű főszereplői –Nemcsák Károly, Rékasi Károly és Pikali Gerda. A darabot a gyönyörű magyar és szerb népdalok tették még feledhetetlenebbé.

Az előadás után Pikali Gerda színésznővel beszélgettünk:

Hogyan reagálnak a nézők az előadásra?

– A történet Szerbiában játszódik. Kíváncsiak voltunk a reakciókra; a darab főleg azokat a problémákat dolgozza fel, amelyek nem új keletűek, a mai napig a levegőben vannak,egy nagyon érzékeny témáról van szó. Kicsit furcsa volt, hogy egy picit máshogy is reagáltak, mint eddig bármikor a nézők – hiszen pont ott játszottuk, ahol talán a legérthetőbb az előadás felvetette konfliktus. Mi nagyon szeretjük ezt a darabot. A feladatunk az, hogy érzéseket, gondolatokat közvetítsünk, alapjában véve, mi vagyunk a híd. Mindig abban bízunk, hogy egyszer ezek a dolgok elsimulnak.

Hogyan sikerült elsajátítani a szerb nyelvet és kultúrát?

Rusz Milánnak – ő harmonikázott végig a darabban – vannak szerb gyökerei, és ő segítette teljes mértékben a munkánkat. Sokat mesélt a kultúráról, elmondta hogyan kellene viselkednünk, mivel ez egy habitus, magatartásforma. Gyakoroltuk vele a kiejtést, segített értelmezni a szavakat, kifejezéseket, és abban is oroszlánrésze van, hogy minél természetesebben és minél jobban szerbek tudjunk lenni.

Miként élte meg Irina szerepét?

– Nagyon szeretem! Ez egy nagyon jó szerep, egyrészt abból a szempontból, hogy nagy utat jár be a történet során, másrészt igen hálás, mivel egy színész igazán jól érzi magát egy szerelmi háromszögben, ahol mindenki őt szereti (nevet). Nyilván hálás és ugyanakkor felelősségteljes Irina figurája – ezért is próbáltam sok szívvel megtölteni a karaktert; úgy próbáltam a magamévá tenni a szerepet, hogy belegondoltam, mennyire nehéz lehet a szerelemért a múltadból mindent felégetni, a bizonytalan hogyan tovább kérdés mindig ott marad a levegőben. Nagyon szerettem a mentalitását, mert ment és harcolt a maga igazáért. Tulajdonképpen én is egy harcos típus vagyok. Egyik alkalommal ellátogattam Szabadkára, és megnéztem a Pest Szállót, ahol a darab írója Hunyady Sándor ihletet kapott. Minden bizonnyal pályafutásom során ez volt a legmeghatározóbb szerepem.

Ki a darab rendezője?

– Kerényi Imre, aki tavaly sajnos eltávozott közülünk, de mindig itt lesz velünk. Ő tanárom volt a Színművészeti Egyetemen, és minden, amit vele csináltam, nagyon fontos a számomra. Ez az előadás a József Attila Színházhoz kötődik, de másutt is játszom általa jegyzett darabot: Wass Albert A funtineli boszorkány című előadásban. Az én feladatom az, hogy tovább vigyem az ő tanításait, a gondolatait, az érzéseit. Úgy gondolom, hogy a Feketeszárú cseresznye egy misszió Nemcsák Károlynak, a József Attila Színház igazgatójának is. Nagyszerű kollégákkal vagyok körbevéve, nagyon segítjük egymást. Egyszerűen az ember olyankor, amikor olyan támaszai vannak, mint Nemcsák Károly vagy Rékasi Károly, el tudja engedni magát. Tényleg nagyon hálás segítőim, angyalaim vannak.

Ha nem színésznő lenne, mivel foglalkozna?

– Valószínűleg ügyvéd lennék, mindenkit védenék – ebben a szakmában is harcolni kellene az emberekért, én egy harcos típus vagyok… Szerintem Irina is ilyen. Ebből a szempontból megegyezik a habitusunk.

Hogyan érzi magát Újvidéken?

– A belváros nagyon emlékeztet Szeged központjára, főleg a Mária neve templom, amikor megláttam, déjà vu érzésem támadt, mivel én hódmezővásárhelyi születésű vagyok, de sok időt töltöttem Szegeden, talán ezért is emlékeztetett a templom a szegedi dómra.

Melyek a tervei karrierje szempontjából?

– Sok forgatás vár rám a Jóban Rosszban, mivel a sorozatban Nagy Gabriella századost alakítom. Ezenkívül tizennégy darabban játszom. Jövőre a József Attila Színházban bemutatjuk az Eldorádót, amely szerintem egy igazán kultfilm, Csankó Zoltánnal játszok majd együtt, én Pogány Judit karakterét alakítom majd – ez is egy nagyon izgalmas dolog lesz. A párommal, Rékasi Károllyal lesz még egy-két darab, amelyben együtt fogunk játszani – nagyon szeretünk együtt dolgozni, a rendezőnk Verebes István lesz, számomra nagyon fontos a vele való munka.

******

Pikali Gerda 1978. július 4-én született Hódmezővásárhelyen. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 2000-ben végezte el. Játszott a Madách Színházban, a József Attila Színházban, a Thália Színházban, az Örkény István Színházban és a Jászai Mari Színházban is. Rendszeresen szinkronizál, rádiók és televíziós csatornák állandó hangja, emellett filmszerepeket is vállal. Többek között láthattuk az I Love Budapest (2001), a Montecarlo! (2004), A Ritter napja (2005), a Papírkutyák (2008), a Rózsaszín sajt (2009), valamint az Üvegtigris (2010) című filmekben, a televízió képernyőjén pedig jelenleg a Jóban Rosszban című sorozatban szerepel.