2024. április 27., szombat

Könyvtártábor

Egyhetes foglalkozás zajlott a Kishegyesi Könyvtárban

A Kishegyesi Könyvtárban hétvégén ért véget a könyvtár és a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületének közös foglalkozás-sorozata. Az egy héten át tartó program során a legfiatalabbak számára biztosítottak tartalmas és edukatív foglalkozásokat. Kecskés Tünde könyvtáros, a program egyik szervezője arról számolt be lapunknak, hogy harmadszor szervezték meg a programot, amit a legkorszerűbb könyvtárak példái alapján állítottak össze.

Éves szinten több továbbképzésen veszünk részt, ahol találkozunk a legmodernebb könyvtárak programjaival, törekvéseivel. Bepillantást nyerünk azokba a programjaikba, amelyekkel kibővítik az alaptevékenységüket. Ezek nagyon fontosak, hiszen ezekkel csábítják be a különböző korosztályokat a könyvtárba. Mi is megkapjuk ezeket a programokat és felhasználhatjuk őket. Egy ilyen minta alapján állítottuk össze a mostani 5 napos táborunkat is – fogalmazott Kecskés, majd azzal folytatta, hogy a rendezvény ez alkalommal is nagyon jól sikerült. A napi létszámmaximum 25 fő volt, de ezt folyamatosan túllépték. A könyvtárostól azt is megtudtuk, hogy mindennap más jellegű program várta a gyerekeket.

A mese hétfő keretében egy mesét dolgoztunk fel, különböző drámapedagógiai módszerekkel. A gyerekek így beleélhették magukat egy-egy szereplő helyzetébe. A nap meglepetésvendége Gálik Ervin hegedűművész volt. Ő különböző mesékben hallható dalokat adott elő. A keddi nap a krepp papírról szólt, és a krepp papír nem mindennapi felhasználását mutattuk be a gyerekeknek: babákat öltöztettünk, sárkányt készítettünk, stb. A szerda a dekupázs technikáról szólt, a gyerekek poharakat kaptak, amikre dekupázs ragasztóval szalvétákat dolgoztak rá. Nagyon érdekes és vicces szalvétákat biztosítottunk számukra, így nagyon szép alkotások születtek. A csütörtök a textil csütörtök nevet kapta, és táskákat, valamint pólókat kaptak a résztvevők. Ezeket kétféle textilfestékkel festettük be. Ezen a napon ismét meglátogatott bennünket Gálik Ervin, aki dinamikus dalokat játszott nekünk. A foglalkozásokon különböző ritmikus hangszereket is készítettünk, így a gyerekek is csatlakozni tudtak a koncerthez. A pénteki napon már harmadik éve az Észak-bácskai Magyar Cserkészegyesület tagjait hívjuk meg vendégül, és velük tartunk közös programot. Ez alkalommal kishegyesi, bácsfeketehegyi és topolyai cserkészek jöttek el. Ezen a napon összesen 41-en vettek részt a foglalkozásokon, amiket az egykori ifjúsági otthonban tartottunk. Ezt a katolikus egyházközösség bocsátotta rendelkezésünkre, mert ennyien nem fértünk volna el a könyvtárban – mondta el Kecskés.

Az egyhetes programsorozat teljesen ingyenes volt a résztvevők számára. A gyerekek mindennap uzsonnát is kaptak. A könyvtárostól megtudtuk, hogy a szülőktől ez alkalommal is számos felajánlást kaptak, amiket nem fogadtak el, mert a szervezők minden kelléket biztosítottak számukra. A tábort az idei évben Kishegyes község önkormányzata, a kishegyesi helyi közösség, a Komunál Közvállalat, a Nők Kishegyesi Fóruma, a kishegyesi katolikus egyházközösség és az Észak-bácskai Magyar Cserkészegyesület támogatták.