2024. április 27., szombat

Vihar, Szentivánéji álom

Alekszandar Popovszki III. Richárdja nyitja meg a Shakespeare Fesztivált

A színházi fesztiválra, amely ettől az évtől kapta meg a nemzetközi címet, a rendezvényt alapító és vezető Nikita Milivojević olyan társulatokat hívott meg, amelyek június 27-e és 3-a között érdekes előadásokat mutatnak be a közönségnek Újvidéken, illetve Čortanovcin, a gyönyörű Stanković-villa szabadtéri színpadán. Olyan produkciókat, amelyeket a híres angol drámaíró, William Shakespeare művei alapján játszanak világszerte.

A hatodik nemzetközi Shakespeare Fesztivált ma, 19.30-kor az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban, a Jovan Đorđević Színpadon a zágrábi Gavella Városi Drámai Színház (Gradsko dramsko kazalište „Gavella“) társulatának Shakespeare III. Richárd c. előadása nyitja meg, a kiváló szkopjei Alekszandar Popovszkirendezésében.

A színházkedvelők és -szakértők nagy érdeklődéssel várják pénteken, 19.30-kor a čortanovci szabadtéri színpadon Az én Shakespeare-em előadás bemutatóját, amelynek július 1-jén lesz a reprízelőadása, Nikita Milivojević rendezésében. (A magyar nézők elsősorban a Kis Magyar Pornográfia c. produkció rendezőjeként ismerik, amelyet az Újvidéki Színházban állított sikerrel színpadra.) Akik pénteken vagy július 1-jén megnézik Az én Shakespeare-em c. előadást, megtekinthetik a Šekspirova pozornica Joce Savića c. kiállítást is, ez a Shakespeare Fesztivál és a székvárosi Vajdasági Múzeum közös tárlata lesz a Stanković-villában. Erről a kiállításról július 2-án, 19 órakor az újvidéki Szerb Nemzeti Színház belépőjében kerekasztal-beszélgetést szerveznek az érdeklődők számára.

Szombaton 20 órakor francia társulat mutatja be a Vihart, Irina Brook szövege alapján, az ő rendezésében a szabadtéri színpadon, vasárnap pedig a Szentivánéji álom vígjátékot, szintén este nyolckor láthatják a nézők egy nagy-britanniai társulat előadásában, a híres Olivier-díjas George Maguire énekesszínésszel.

Július 3-án, este 8 órakor csak a fesztivál keretében, annak kísérőrendezvényeként kerül sor egy regionális filmbemutatóra. Sir Kenneth Branagh kultikus színészrendező All is True (Minden igazság) c. filmjét láthatják a polgárok Újvidék Művelődési Központjában. A férőhely korlátozott, a belépés díjtalan.

A VI. Shakespeare Fesztivál védnökei a tartományi kormány, a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium,Inđija község, Újvidék város, az Uniqa biztosító és az MTS szerbiai mobilszolgáltató vállalat.

A fesztivál nyitóelőadására a 700 dináros belépőjegy a Szerb Nemzeti Színház pénztárában vásárolható meg (elérhetőség: 021/520-091).

A Čortanovcin tervezett szabadtéri előadásokat rossz idő esetén a Szerb Nemzeti Színházban mutatják be. Akik igénylik, azok számára ezekre a szabadtéri előadásokra Újvidékről és Belgrádból retourjáratokat szerveznek. Erről és a belépőjegyek beszerzéséről az érdeklődők a https://www.tickets.rs/partners linken kaphatnak információt, illetve a 09 00 11 00 11-es call központban kérhetnek tájékoztatót 10 és 20, szombaton 12 és 20 óra között.