2024. április 27., szombat

Legjobbnak lenni felelősség

Az Elnöki Palotában 102 frissdiplomás orvosnak, továbbá 158 egészségügyi középiskolát fejező egészségügyi nővérnek és ápolónak nyújtott át Aleksandar Vučić köztársasági elnök munkaszerződést. A 260 fiatal kiemelkedő tanulmányi előmenetelével érdemelte ki a foglalkoztatást. A korábbiakban 300 fiatal orvos, generációjának legjobb hallgatója vehetett át ünnepélyes keretek között munkaszerződést.

Aleksandar Vučić arra kérte a fiatal egészségügyi dolgozókat, hogy ne hagyják el Szerbiát, azaz ne külföldön keressék a boldogulást. Egy adott pillanatban biztos azzal a dilemmával szembesülnek, hogy Szerbiában maradjanak-e, vagy külföldön vállaljanak munkát, folytatta Vučić, mondván, hogy csak arra tudja kérni a frissdiplomásokat: maradjanak hazájukban.

– Nemcsak kérem önöket. Arra is szeretnék emlékeztetni, hogy generációjuk legjobbjaiként a társadalom legfelelősebb rétegét képezik. A legjobbak számára nincsen könnyebb út. Elvégre egyetlen ellenőrzőt, vagy vizsgát sem vettek félvállról. A legjobbak számára mindig nehéz. Csak azok számára könnyű, akik felelőtlenek és folyamatosan veszítenek az életben. Emiatt ne legyenek szomorúak. Legyenek boldogok, hogy felelősségteljesek és a legjobbak között akarnak lenni. Ez éppen a legjobbak ismérve. Azt is őszintén szeretném kimondani, hogy a németországi mércéket biztosan nem érjük el, ám mindenféleképpen megközelítjük azokat. A mai nap az egyik legfontosabb Szerbia számára, hiszen mindennek semmi köze a politikai pártokhoz, vagy a választásokhoz. Mindez kizárólag Szerbia jövőjéről szól – taglalta Vučić.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter szintén a kiválasztottak kiemelkedő eredményét és tehetségét hangsúlyozta, kiemelvén, hogy nemcsak munkát kapnak, hanem lehetőséget a szakorvosi képzésre és az orvosi tanulmányok költségeinek a fedezésére. Európa és a világ legjobb szakembereitől tanulhatnak, mondta Lončar, aki szerint boldog lehet minden olyan ország, amelynek ilyen tehetséges fiataljai vannak.

– Mától minden önöktől függ. Egyebek mellett az, hogy milyen lesz az egészségügyi rendszer. Lehetőséget adunk arra, hogy átalakítsák a rendszert és jobbá tegyék azt. Eddigi eredményükkel bizonyították, hogy képesek erre – fogalmazott Lončar, majd bejelentette, hogy belátható időn belül újabb 400 egészségügyi nővér és ápoló helyezkedhet el az egészségügyben.

„Sikeres a népesedéspolitika”

Az alkalmi rendezvényen Aleksandar Vučić bejelentette, hogy a közvetlen támogatásnak köszönhetően növekedett a natalitás. Az év első öt hónapjában 825 kisbabával több született, mint tavaly az évnek ugyanabban az időszakában, tette hozzá Vučić, a folytatásban pedig kiemelte, hogy mindez nem elég, újabb népesedéspolitikai intézkedésekre van szükség. Az államfő mindehhez azt is hozzátette, hogy a legtöbb gyermek a „szegényebb közegekben” jött világra, vagyis a nagyobb születésszám a közvetlen támogatás következménye.