2024. április 26., péntek
KÖZTÁRSASÁGI KÉPVISELŐHÁZ

A felszíni vizektől a tudományos munkákig

A köztársasági képviselőház tegnapi rendkívüli ülése megkezdése előtt is lehetőség nyílt képviselői kérdések beterjesztésére, amelyekből arra lehet következtetni, hogy számos probléma vár megoldásra. A képviselők többek között felvetették az elmúlt napokban esett jelentős mennyiségű csapadék okozta károk problematikáját, felmerült a kérdés, mi szüksége Belgrádban egy új stadion kiépítésére, valamint az állami földterületek kapcsán is több kétség felmerült.

Tatjana Macura, a Korszerű Szerbia Párt képviselője az esőzések kapcsán szólalt fel, megjegyezvén, hogy az elmúlt napok eseményei indokolttá tették, hogy a 2020-ra szóló állami költségvetésből jelentősen több pénzt tervezzenek az árvízvédelemre, mint eddig. Majd rámutatott arra, hogy a következő időszakban jelentős beruházást tervez az ország, amely az ivóvízhálózat bővítését, valamint a szennyvízelvezetést érinti Szerbia-szerte. Kiemelte ugyanakkor, hogy a csapadék elvezetését ezek után sem oldja meg a szennyvízhálózat bővítése, hiszen nem tudja elnyelni a jelentős mennyiségű csapadékot, így kérdést intézett az illetékes szervekhez, gondolkodnak-e különálló felszíni vízelvezető hálózat kiépítéséről.

Đorđe Vukadinović, a Szerbia Megmentéséért Mozgalom – Új Szerbia képviselői csoport képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy akkor, amikor fél Belgrádot elárasztja az eső, nem egy új stadion kiépítsén kellene gondolkodni, hanem az áradás megfékezésén.

Vukadinović kérdést intézett Nebojša Stefanovićhoz is. Arra volt kíváncsi, lépett-e a belügyminisztérium a Šabacon történt botrány ügyében, amikor a Szabadság és Igazság Párt aktivistáját megtámadták.

Petar Jojić, a Szerb Radikális Párt képviselője az állami földterületeket célozta meg kérdésében. A mezőgazdasági miniszterhez intézett kérdésében azt firtatta, mennyi állami földterülettel rendelkezett az ország 2000-ben, és mennyivel most. Szavai szerint a mezőgazdaságban is gyökeret vert a bűnözés, egyesek törvénytelen úton vásároltak fel hatalmas földterületeket. Majd rákérdezett, hogy milyen módon adják bérbe az önkormányzatok a földeket, illetve hány kistermelő jutott ilyen földterületekhez. Felhívta a figyelmet, hogy mihamarabb fel kell számolni az állami földterületeket bitorló maffiát.

A képviselői kérdések után a képviselők a tudományos kutatómunka finanszírozására vonatkozó törvényjavaslatról szóló vitával folytatták a munkát.

A parlament rendkívüli ülésének napirendjén szerepel még az E761-es autópálya Pojate és Preljina közötti szakaszának megépítése, a kommunális rendőrségről szóló törvényjavaslat és a közjó használatának megfizettetéséről szóló törvény módosítása.

Az ellenzéki képviselők egy része továbbra is bojkottálja a parlamenti ülést, vagyis nem vesznek részt a parlamenti vitában, hanem az épület előcsarnokában követik az ülést.