2024. április 27., szombat

Fejlesztések tartományi segítséggel

A közeljövőben négy iskolát újítanak fel Szabadkán – Tovább bővülhet a vízvezeték- és a szennyvízhálózat

A tartományi titkárságok rendszeresen írnak ki különböző pályázatokat, amelyekkel egy-egy terület fejlesztését szeretnék segíteni. A szabadkai helyi önkormányzat, a különböző egyesületek és intézmények rendszeresen részt vesznek ezeken a pályázatokon, és lapunk hasábjain mi is rendszeresen hírt adunk azokról a beruházásokról, projektumokról, amelyek ezek segítségével valósultak meg. A közelmúltban két tartományi titkárság is kihirdette pályázatainak eredményét, és a nyertesek között ezúttal is több szabadkai intézményt, projektumot találhatunk. Mindezekről Újhelyi Ákos, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja számolt be lapunknak.

A palicsi Miroslav Antić Általános Iskola (Fotó: Gergely Árpád)

A palicsi Miroslav Antić Általános Iskola (Fotó: Gergely Árpád)

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság a közelmúltban pályázatot írt ki különböző beruházások támogatására, és ezen a pályázaton négy szabadkai iskola is sikeresen szerepelt.

– A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság pályázatán az eszközök több mint húsz százaléka Szabadkára került. Ez is azt mutatja, hogy amennyiben fejleszteni szeretnénk a közintézményeinket, nagyon fontos, hogy tartományi és köztársasági pozíciókban a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői is ott legyenek. A szabadkai Október 10. Általános Iskola 3,7 millió dinárt kapott sportpálya-fejlesztésre. A szintén szabadkai Ivan Goran Kovačić Iskola pedig a tető és a homlokzat felújítására 47,9 millió dinárt kapott. A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola, amely egy épületben van az óvodával, a tetőszerkezet felújítására 7,4 millió dinárt kapott, míg a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola a homlokzatának renoválására 4,6 millió dinárt. Ezen összegek a beruházások teljes költségeit lefedik, vagyis sem a városnak, sem pedig az iskoláknak nem kell „kiválasztania” külön pénzeszközöket az önrész biztosítására. Az iskolák ki tudják írni a közbeszerzési pályázatokat, és teljes egészében befejezhetik a projektumokat – nyilatkozta Újhelyi.

Újhelyi Ákos (Fotó: Benedek Miklós)

Újhelyi Ákos (Fotó: Benedek Miklós)

A tanácsostól azt is megtudtuk, hogy a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság pályázatain két pályázatuk nyert. Az egyikkel a vízminőség javítását szeretnék elérni, a másik pedig a szennyvízhálózat bővítését célozza meg.

– Bajmokon és Nagyfényen ivóvízszűrőket szerelnek fel. A projektum összértéke 29,5 millió dinár, amiből 12,7 millió dinárt a városi költségvetésből biztosítunk, míg a tartomány 16,7 millió dinárt hagyott jóvá. A másik pályázatunk a Mácsva utcában a kanalizáció kiépítésére vonatkozik, ezt elsősorban a kisbajmoki vámszabad övezetben lévő cégek miatt építjük ki, hogy megnöveljük a kapacitásokat. Ezen projektum összértéke 21,3 millió dinár, ami esetében a 12,8 millió dináros önrész mellett 8,5 millió dinárt kaptunk a tartománytól – fogalmazott Újhelyi Ákos, akitől azt is megtudtuk, hogy az iskolák esetében maguk az oktatási intézmények pályáztak, emitt viszont az önkormányzat.