2024. április 27., szombat

A rózsa faluja lett Tóthfalu

Harminchét csapat nevezett be a hétvégén megtartott rózsakötő versenyre

Az ünnep jegyében zajlott a hétvége Tóthfaluban, ahol szombaton rózsakötő versenyt tartottak, vasárnap pedig a falu napja alkalmából gyűltek össze a helybeliek. Rajtuk kívül a környező településekről is érkeztek vendégek, valamint a külföldi testvértelepülések képviselői is részt vettek a Tóthfalu apraját-nagyját megmozgató eseményeken.

Csikós Árpád, a VI. Nemzetközi és Virágfesztivál szervezőjeként is jegyzett helybeli földműves-egyesület vezetője elmondta, hogy szombaton a fő attrakció a virágkötészeti verseny volt, emellett a gyerekeknek rajzpályázatot hirdettek, amelynek eredményhirdetése szintén erre a napra esett, továbbá népzenei találkozón is részt vehettek a legkisebbek. Az óvodások és az iskolások is bemutatkoztak a közönség előtt, ugyanis Tóthfaluban nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre, vasárnap pedig az ünnepi szentmise alkalmával megemlékeztek a falualapító Tóth Józsefről is.

– Tóthfaluból származik Oláh Imre nemzetközi hírű rózsanemesítő, aki nagyon sokfajta rózsát nemesített a ’60-as években, és ő volt a rózsatermelők szövetségének elnöke is. Falunk egykori lakosának emléke előtt is tisztelgünk ezzel a rendezvénnyel, amelyre meglepetésünkre az idén 17 csapat nevezett be, majd végül kiderült, hogy összesen 37 csapat érkezett. A virágokat mi biztosítottuk, ugyanakkor nagyon sokan hoztak otthonról is anyagot, amiből dolgozhattak – magyarázta Csikós Árpád.

A virágkötők délre kivétel nélkül el is készültek munkáikkal, amelyeknek egyetlen kritériuma az volt, hogy mindenképpen tartalmazzanak rózsát. Az egészen fiataloktól kezdve az idősebbekig minden korosztály képviseltette magát a megmérettetésen. A kéttagú magyarkanizsai zsűri, Raffai Mária és Zsoldos Angéla személyében elsősorban az esztétikára figyelt. Döntésük értelmében a versenyt a magyarkanizsai Nagy Diána nyerte meg, a második a tóthfalui Sarnyai Jessica lett, a harmadik helyért járó ajándékot pedig a szintén tóthfalusi Szakmány Szanella vihette haza. A harmadik helyezett elmondta, hogy összekötötte a kellemeset a hasznossal, mert a versenyről lakodalomba mentek, ahol a menyasszony örülhetett a díjnyertes alkotásnak, ugyanis ő kapta ajándékba.

Miközben a helyi Bálint Róbert szakácstudományának köszönhetően a bográcsban főtt a kolbászos bab, addig a kirakodóvásárban is lehetett nézelődni a zeneszó mellett, amely láthatóan jó kedvre derített minden résztvevőt. Tóthfalu, bár Magyarkanizsa község egyik legkisebb települése, mégis egyedi hangulattal bír, és az ott élők folyton arról tesznek tanúbizonyságot, hogy náluk mindig történik valami, ami a jobb kedvet szolgálja és váltja ki, legyen az fejlesztés vagy éppen virágkötészeti verseny. Ennek kapcsán a helyi közösség elnöke, Bata Ferenc elmondta, hogy az idei év különösen jelentős számukra, ugyanis éppen 110 éves a falu.

– A jubileumi év külön okot ad az ünneplésre, és különös hangsúlyt ad a rendezvényeinknek is. A rózsafesztivál évről évre egyre jobban kiteljesedik, és elértük a célunkat, hogy a csapatok egyre nagyobb létszámban vesznek részt rajta. A kis közösségünk arról is nevezetes, hogy tagjai megvan köztünk az összetartás, így együttes erővel sokan dolgozunk azon, hogy a rendezvény sikeres legyen, és ez igazolást is nyert – mondta Bata Ferenc.

Bagi Bende Tímea, a Fehér Akác Művelődési Egyesület vezetője egyengette a fiatalok útját, akik részt vettek a negyedik népzenei találkozón, amely szintén szombaton zajlott le.

– A környező települések és a Szabadka környéki gyerekek léptek fel, mutatták be a tánctudásukat, összesen száz gyerek ropta a táncot Tótfaluban. Évről évre többen csatlakoznak a rendezvényhez, annál is inkább, mivel a helyi apróságok hat évvel ezelőtt újra óriási lendülettel vágtak bele a néptánc tanulásába – hallottuk Tímeától.

A szombati és a vasárnapi nap Tóthfaluban a jókedvet és az egyszerűség jegyében létező összetartozás érzését eredményezte, a nyár folyamán azonban egyéb programokkal is készülnek, tehát egy pillanatra sem unatkoznak a falubeliek. Az augusztusban ott is zajló identitástábor igen különleges programsorozatot ígér, aamelyen olyan nevekkel is találkozhatnak majd az érdeklődők mint Takaró Mihály irodalomtörténész vagy éppen az Ismerős Arcok együttes.