2024. április 26., péntek

Jól jön a segítség!

A VaMaDiSz tagjai az újvidéki egyetemi kampuszban holnap még várják a fakultásokra jelentkezőket

Nagy a sürgés-forgás az újvidéki egyetemi kampuszban. A végzős középiskolások számára hétfőn kezdődött és holnap zárul a jelentkezés azokra az egyetemi karokra, amelyeken – ha sikerrel veszik a felvételi vizsga akadályait –, októbertől megkezdik majd tanulmányaikat. A Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz) tagjai önzetlenül segítenek a jelentkezés során a leendő gólyáknak eligazodni.

Robotka Sarolta (VaMaDiSz oktatási főkoordinátora, Help Me aktivistája):

A VaMaDiSz standja a kampuszon belüli gyalogos-körforgalomnál van felállítva (ahol a könyveket is árulják). Nagyon sokan vannak akik először járnak Újvidéken, és nem tudják mi merre van; hirtelen elvesznek, mert sok egyetemi kar van egy helyen, sőt az egyes fakultások különböző épületei egymástól távol helyezkednek el. Legtöbbször azt kérdezik, hogy hol vannak a postahivatalok, hol lehet fénymásolni, milyen dokumentumok kellenek a jelentkezéshez – a magyar ajkú diákoknak pedig segítünk lefordítani azokat a szavakat, melyeket nem értenek a jelentkezési űrlapon – hallottuk Robotka Saroltától.

A VaMaDiSz standja ma is reggel nyolc órától délután egy-két óráig várja a hozzájuk fordulókat.

Szűcs Anna Zsófia Magyarkanizsáról érkezett, idén kezdi egyetemi tanulmányait:

Újvidéken már többször jártam, az MNT által szervezett szerb nyelvi felzárkóztató képzésen, az iskola és a VaMaDiSz által szervezett egyetemi látogatásokon, és nagyon a szívemhez nőtt a város. Nagyon vonz a Műszaki Tudományok Karának energetika és technológia szaka, valamint a Természettudományi–Matematikai Kar orvosi fizika szaka – mindkét fakultás nagyon szimpatikus a tájékoztató füzetben, melyet a VaMaDiSz állított össze (nagyon érdekesnek és interaktívnak tűnt, valamint a két egyetemi kar nyílt napjai is színesek és érdekesek voltak. A jelentkezésemnél voltak kisebb problémák, melyeket sikerült elhárítani, úgy vélem, a csapat segítsége nagyon sokat jelent – nyilatkozta Szűcs Anna Zsófia.

Dávid Andor és Baravics Noémi az újvidéki Magyar Tanszék hallgatói lesznek októbertől.

Andor, aki Bácskossuthfalváról érkezett, elmesélte, miért a tanszéket választotta:

Nekem mindig is jól ment a magyar. Középiskola második osztályában a magyartanárnő mesélt a tanszékről – ekkor nagyon megtetszett és már akkor eldöntöttem, hogy ide szeretnék iratkozni. A jelentkezés jól zajlott, nagyon segítőkészek voltak a jelentkezési lapok kitöltésénél a már tanszékes lányok. Engem legjobban az újságírás vonz, de mivel később szeretnék énekléssel és zenéléssel is foglalkozni, ezért ez egy nagyszerű lehetőség fejleszteni az íráskészségem.

Noémi első ízben látogat Topolyáról Újvidékre, nagy reményekkel érkezett a városba:

A jelentkezési lapot viszonylag gyorsan kitöltöttük. Őszintén nagyon izgulok a felvételi miatt, remélem felvesznek a szakra! Nagyon kíváncsi vagyok, kik lesznek az évfolyamtársaim, a tanáraim, milyen lesz a tananyag, de a kollégiumi élet is nagyon izgalmasnak ígérkezik – igazából mindenre kíváncsi vagyok, ami októbertől vár majd rám!