2024. április 26., péntek

„Hős Rákóczi népe, kurucok, előre!”

II. Rákóczi Ferenc-emlékestet tartottak Zentán

A magyar Országgyűlés 2019-et II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította, ezzel is tisztelegve mind a Rákóczi-szabadságharc, mind pedig maga II. Rákóczi Ferenc előtt, aki a hazáért való nemes küzdelemmel, illetve szellemiségével méltó módon írta be nevét a történelemkönyvekbe.

Az ő neve a határon túli magyar közösségek életében is óriási jelentőséggel bír, így igyekeznek minél több helyen ünnepi szerepkörhöz juttatni magát az emlékévet, ezzel együtt Rákóczit.

– Természetesen történelmi jelentőséget is tulajdonítunk az eseménynek, hiszen II. Rákóczi Ferenc kiemelkedő történelmi személyiség, a magyar nemzet egyik meghatározó fia, aki a Rákóczi-szabadságharc útján vált történelmünk igazi ikonjává, hiszen a magyarság szabadságáért küzdött. Mivel mi magunk a Zentai Rákóczi Ifjúsági Szervezete vagyunk, az ő nevét viseljük, ezzel is szimbolizáljuk azt, hogy mi is a magyarság összetartását tűztük ki célul, példaképpé emelve az ő személyét. Fontosnak tartjuk a magyar nemzetrészek összetartását, a kapcsolatépítést, amelynek Rákóczi szellemisége hátteret ad. Célunk, hogy a magyar összetartozást tovább erősítsük, ahogy a helyzetünk és a körülményeink engedik – mondta Homolya Ákos, a Zentai Rákóczi Ifjúsági Szervezet elnöke, aki a zentai Művelődési Házban megtartott emlékesten is tartott egy rövidebb történelmi visszatekintést, ahol meghatározó szerepet kapott a jelen és a múlt közti kapocs, az a szimbolikus szál, ami a régmúlt eseményeit összeköti a jelennel, legyen szó egy térről, utcáról, egy lovasszoborról, vagy akár egy bankjegyről, amin történelmi nagyjaink szerepelnek, jelen esetben Rákóczi. Különböző helyeken való visszatérésével kíván emléket állítani a ma embere, ezzel is példát statuálva fiataloknak, időseknek és természetesen a jövő generációjának is. A tisztelet, melyet e tárgyi emlékekkel, illetve hétköznapi tárgyainkkal rovunk le, meghatározó, e mellett foglal helyet több rendezvény, melyek központi szereplőjévé a Rákóczi-szabadságharc hőse vált.

A péntek esti program nagyon sokszínű és szerteágazó színben pompázott a Művelődési Házban, ahol számos népdalcsokrot hallhatott a közönség mind férfi, női, mind pedig vegyes kórusoktól. Fellépett a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, akiktől a Himnuszt hallhatták, a Rákóczi-indulót pedig a csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi férfikórusa és az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrközpont Botra férfikórusa közösen adta elő. Mellettük színpadra lépett a Kék pántlika, a Pöndöly asszonykórus, Keviből a Móra István Művelődési Egyesület Bazsarózsa asszonykórusa és a Jóbarátok tamburazenekar is, Tornyosról az Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, Bogarasról a Búzavirág asszonykórus és citerazenekar. Néptánc tekintetében a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng néptáncegyüttese lépett fel, akik Galga menti táncokat mutattak be, Tiszaszentmiklósról pedig a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Kézműves Egyesület Tarka Lepkék ifjúsági csoportja táncolt. Szeles Veronika a népdalénekes vonalat erősítette, Radócki Márk mesemondó is színpadra lépett, illetve a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Füzike leánykara.

A színvonalas és változatos rendezvényre sokan ellátogattak, akik közül megkülönböztetett tisztelettel köszöntötték Baráth Gábort, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának az elnökét, Verebes Krnács Erikát, a Magyar Nemzeti Tanács tagját, Sutus Áront, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökét, Dudás Károlyt, a VMMSZ tiszteletbeli elnökét, Kiss Tóth Erikát, a VMMSZ alelnökét, Perpauer Attilát, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagját, Nagy Domonkos Istvánt, a Rákóczi Szövetség szervezetfejlesztési és informatikai igazgatóját, illetve minden egyéb képviselőt és kedves vendéget.

Az este folyamán méltó módon emlékeztek meg II. Rákóczi Ferencről, arról a vezéregyéniségről, aki a jövő generációja számára is példát mutat, hiszen erős és kitartó jelleme meghatározó helyet tölt be a magyar történelemben.

A programot támogatta Zenta Város Önkormányzata, a Rákóczi Szövetség, valamint a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ.