2024. április 27., szombat

A jövő héttől jóval alacsonyabb lesz a barangolási díj

Július 1-jétől jelentősen csökkennek a roamingdíjak a régióban: kimenő hívás esetén több mint 60 százalékkal olcsóbban beszélgethetünk – jelentette be Rasim Ljajić távközlési miniszter

A regionális roaming-megállapodás az idén július 1-jén lép életbe, és alkalmazásának első szakaszában a kimenő hívás díja percenként 28-ról 11 dinárra csökken. A megállapodás azokat a nyugat-balkáni országokat érinti, melyek még nem tagjai az Európai Uniónak: így Montenegrót, Albániát, Bosznia-Hercegovinát, Észak-Macedóniát Koszovót és Szerbiát is.

„A július 1-jén kezdődő első fázis lényege az, hogy minden felhasználó számára csökken a beszélgetés és az SMS-üzenetek, valamint az adatátvitel díja” – közölte a miniszter.

Az SMS ára 9-ről 4 dinárra csökken, tehát az üzenet küldéséért több mint 50 százalékkal kevesebbet kell fizetni, a megabájtonkénti adatátvitel pedig 30-ról 4 dinárra csökken. „Megjegyzem, ezek átlagok, itt lesznek némi eltérések, egyelőre azonban átlagokról beszélünk, melyek a felhasználók többségére vonatkoznak” – mondta Ljajić.

Emlékeztetett arra, hogy az április elején Belgrádban aláírt regionális megállapodást három szakaszban alkalmazzák: az első az idén július 1-jén kezdődik, a második 2020. január 1-jén, a harmadik pedig 2020. július 1-jén.