2024. április 26., péntek

Drágul az autópályadíj

Ezen a nyáron kezdődik a Morava közlekedési folyosó építése

Tizenkét százalékkal növekszik a szerbiai autópályák díja – erősítette meg a hírt tegnap Zorana Mihajlović építésügyi miniszter.

Így Belgrádtól Szabadkáig az eddigi 560 dinár helyett 630 dinárt kell fizetni, Belgrádtól Nišig pedig a 370 dinár helyett 400 dináros díjszabás lép érvénybe.

A miniszter asszony elmondta, hogy a Morava menti szakasznak, a 10-es közúti folyosó legfontosabb autópályájának munkálatai a nyár folyamán kezdődnek el. Kiemelte, hogy ez a szakasz rendkívül fontos az állam számára, mert összeköti a 10-es és a 11-es közúti folyosót, vagyis Szerbia központi részeit, ahol több mint félmillió ember él és 20 ezer vállalat üzemel.

A Prva Televízió reggeli műsorában hangsúlyozta, hogy a parlament hamarosan megvitatja a Morava közúti folyosó építésével kapcsolatos szabályzatot. Szerinte ugyanis a leghatékonyabb módja mindennek, ha a szerb kormány szabályzatban határozza meg a közúti folyosó építésének kritériumait, mivel az országnak érdeke, hogy a legjobb vállalatok vegyenek részt a projektum végrehajtásában.

– A német Bechtel vállalat a legsikeresebbek egyike a nemzetközi színtéren. Fontos, hogy a legjobbakkal dolgozzunk, mert új technológiára, tudásra és tapasztalatokra tehetünk szert. Mindehhez stabil költségvetés, megfelelő politikai helyzet és kifogástalan dokumentáció szükséges. Becslések szerint a Preljina–Pojat autópálya két és fél év alatt kellene kiépüljön. A munkálatok értéke 800 millió euró – mondta Mihajlović.

Emlékeztetett arra, hogy Szerbia a múlt évben 300 kilométer hosszan épített ki új autópályát, idén pedig három új építési projektum veszi kezdetét.

– Eben az évben az autópályák építése került a középpontba. Elkezdtük a 11-es közlekedési folyosó építését a Preljina–Požega autóúton, valamint ezen a nyáron megkezdődnek a Racsa–Kozmadamján (Sremska Rača–Kuzmin) szakasznak a munkálatai és a Morava közúti folyosó építése. A szerbiai útak sokat javultak az utóbbi időben – állapította meg az építésügyi miniszter.