2024. április 20., szombat

Kézműves alkotók találkozója

Bácsfeketehegyen megnyílt a 49. MIRK – Öt napon át látogatható a kiállítás

Pénteken délután a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolában megnyitotta kapuit a kézművesek, kézimunkázók hagyományos találkozója, a 49. MIRK. Az ünnepélyes megnyitón többek között jelen volt Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere és az önkormányzat vezetősége. A rendezvényt Szűgyi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke nyitotta meg, s a megnyitón felléptek az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület tagjai.

A 49. MIRK ünnepélyes megnyitója(Lakatos János felvétele)

A 49. MIRK ünnepélyes megnyitója(Lakatos János felvétele)

Ez alkalommal öt napon át lesz megtekinthető a számos alkotás az iskola tantermeiben. Telecski Elvira, a MIRK elnöke arról számolt be, hogy az alkotásokat nemcsak kiállítják, hanem értékelik is.

– A rendezvény 1970-ben jött létre a Bada házaspár kezdeményezésére. A kiállítás arról szól, hogy bemutatjuk a kézimunkákat, a festményektől kezdve a dekupázsig, gyermekrajzokat, gyűjteményeket, stb. Az iskolák között rajzpályázatot hirdettünk, és egymás között versenyeznek, akárcsak a kiállító csoportok. A MIRK-en részt vevő csoportokat három csoportba osztjuk, vannak a nagy csoportok harminc személy felett, valamint a közepes és a kis csoportok. Az eredmények csak az utolsó napon fognak kiderülni – mondta el Telecski, majd arról is szólt, hogy igen sok kiállító tisztelte meg az idei MIRK-et.

Mintegy 1500 kézimunkázó alkotása tekinthető meg Bácsfeketehegyen(Lakatos János felvétele)

Mintegy 1500 kézimunkázó alkotása tekinthető meg Bácsfeketehegyen(Lakatos János felvétele)

– Ez alkalommal 61 csoport vesz részt a kiállításon, Vajdaság egész területéről. Emellett érkeztek kiállítók Kelet- és Dél-Szerbiából, Magyarországról és Horvátországból is. Összesen mintegy 1500 kézimunkázó alkotásait tekintheti meg a közönség. A csoportok mellett vannak egyéni kiállítók is – számolt be az elnök.

Azt is megtudtuk tőle, hogy a MIRK önellátó, nem kap támogatást egy alapítványtól vagy intézménytől sem. Mindössze helyi szinten kap segítséget ott, ahol  épp megtartják, hiszen vándorrendezvényről van szó. Az egyetlen biztos bevételi forrása a nevezési díjakból származik, fogalmazott Telecski.

Az idei MIRK-nek a bácsfeketehegyi Hestia Női Egyesület a házigazdája. Az egyesület elnöke, Major Márta arról számolt be lapunknak, hogy az általuk kiállított alkotások között számos régi falvédő szerepel, amiket felújítottak. Ennek értékmegőrző szerepe is van, fogalmazott. Az egyesület idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját, így a MIRK-re új népviseletet készítettek minden tag számára. A Hestia tagjai segédkeztek az iskola előkészítésében, valamint vigyázni fognak a kiállított alkotásokra, hiszen azok keddig megtekinthetők lesznek.

A rendezvényt támogatta a helyi közösség, a Bácsfeketehegyi Gazdakör, az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület és a Nikola Đurković Általános Iskola. A kiállítás megvalósításában a falu számos civil szervezete is közreműködött.