2024. május 4., szombat

A takarmányárpáért mindössze tizenhat dinárt fizetnek

Két héten belül kezdődhet a búza aratása – Közép-bácskai mezőgazdasági helyzetkép

Néhány helyen már a hét elején megkezdték az őszi árpa aratását. Az első jelentések 14 százalékos nedvességtartalomról szólnak, de az árpa nedvességtartalma többnyire még 20 százalék körüli, ezért valójában a betakarítás még nem vett igazi lendületet Topolya környékén.

Az időjárás alakulásától függ, de az árpa után az olajrepce, azt követően pedig a búza betakarítása megkezdődhet rövidesen a közép-bácskai határban. Az már most bizonyos, hogy terméskieséssel kell számolni több helyen is. Egyes helyeken a gombaölő szerek alkalmazása ellenére is felütötte a fejét a betegség a parcellákon.

Tomik Nimród, a topolyai Községi Tanács mezőgazdasági reszortfelelőse elmondta, hogy az árpa aratása valóban megkezdődött. Kilogrammjáért egyelőre 16 dinárt fizetnek előleg gyanánt, és nem tudni pontosan, hogy mennyi lesz a végleges ára. A búza áráról nem tudni még semmit. A topolyai Gazdakör azonban tervez egy összejövetelt, melyre meghívják a felvásárlók és a malomipari vállalatok képviselőit, hogy tájékoztatást kapjanak a termelők a várható árakról.

Tomik szerint, ami a várható hozamokat illeti, valószínűleg az adott parcellától, valamint a vetés időpontjától és az alkalmazott agrotechnikától függően nagyon eltérő kép tárulhat majd elénk. Az viszont biztosra vehető, hogy az idén is az árpa jobban terem majd a búzánál. Ez a korábbi évekre is általában jellemző volt. Azt is elmondta, hogy az árpa betakarítását követően az olajrepce aratása is megkezdődhet. E haszonnövény hozama is nagyon tarka képet mutat, attól függően, hogy mikor sikerült elvetni, illetve milyen volt akkor a talaj nedvességtartalma. Az olajrepce felvásárlási árával kapcsolatban 41 dinárt emlegetnek kilogrammonként.

Elmondta még, hogy ez a csapadékos időjárás kedvez a kapásnövények fejlődésének, és szinte szemmel láthatóan, napról napra nőnek a növények. Ami a napraforgót illeti, még egy két esővel ez a haszonnövény akár be is érik már, olyan jól fejlődött eddig. A kukorica is szépen fejlődik, viszont nem mindenhol sikerült tökéletesen a gyomirtás. Ezért van, ahol úgynevezett korrekciós permetezést kell alkalmazni.

A szakemberek szerint a csapadék és a sok napsütés hatására jó kondícióban van a napraforgó. Sok helyen már a virágkezdemények is megjelentek. Növényvédők szerint most aktuális a vegyszeres védekezés, főleg a gyomirtás. Most az a helyzet állt elő, hogy az aratás kezdetét hátráltatná, a kapásnövények fejlődésének viszont kedvezne a további csapadékmennyiség.

 Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves Szövetkezet igazgatója elmondta, hogy társas termelőiknél már betakarították a takarmányárpát néhány parcelláról a hét elején. A nedvességtartalom 15 százalékos volt. A takarmányárpáért 16 dinárt fizetnek. A sörárpáért 16 dinár előleget és a különbözetet majd utólag még megkapják a termelők. Szolgáltatásképpen végzik a gabona betakarítását is. A szállítási költségekkel együtt 6500 dinárba kerül holdanként.

A megfelelő műszaki és kötelező tűzvédelmi előkészületek már lezajlottak a község területén, és amennyiben az időjárás megengedi, a hétvégén már valószínű, hogy mind több árpával bevetett parcellán jelennek meg az aratócséplőgépek. Nagy Simon, a Topolyai Községi Tűzoltó Szövetség elnökségi tagja elmondta, hogy aki még nem volt ellenőrzésen, továbbra is jelentkezhet a topolyai tűzoltóotthonban, illetve megbeszélés és igény szerint a falvakban is elvégzik a gépek és a tűzoltókészülékek ellenőrzését.