2024. április 26., péntek

Tiszavirág Fesztivál

Zentán a közkedvelt Tisza-parti gesztenyesétány adott otthont, szolgált helyszínéül a hetedik Tiszavirág Fesztiválnak, amelyre péntektől vasárnapig, a kellemetlenkedő szúnyogok támadása ellenére, nagyon sokan kilátogattak. A népszerű, a vidékünkről elszármazottakat is hazacsalogató rendezvény már az első nap színes zenei programmal, finom borokkal, házi sörökkel, lángolt és sült étkekkel, kirakodóvásárral várta a látogatókat.

Három napon át volt mit kóstolni a borutcában (Gergely József felvétele)

Három napon át volt mit kóstolni a borutcában (Gergely József felvétele)

A legkisebbeket lefoglalta a sokféle játék, körhinta, ugrálóvár, trambulin és a kézműves foglalkozások, de a sétány alsó rakpartján megszervezett népzenei és néptánc-foglalkozásokba is be tudtak kapcsolódni a szüleikkel, nagyszüleikkel egyetemben. A fesztiválon a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium harmadéves tanulói állították ki alkotásaikat a tiszavirág témában, a zeneiskola fiatal növendékei pedig közös koncerten mutatták be a zeneművészet terén tett első lépéseiket, a legkülönfélébb hangszereket megszólaltatva. Az önkormányzat környezetvédelmi osztálya a fesztivál alkalmából használtelem- és nejlonzacskógyűjtő akciót szervezett. Azok a polgárok, akik tíz használt kirakodóvásárral várta a látogatókat. A legkisebbeket lefoglalta a sokféle játék, körhinta, ugrálóvár, trambulin és a kézműves foglalkozások, de a sétány alsó rakpartján megszervezett népzenei és néptánc-foglalkozásokba is be tudtak kapcsolódni a szüleikkel, nagyszüleikkel egyetemben. A fesztiválon a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium harmadéves tanulói állították ki alkotásaikat a tiszavirág témában, a zeneiskola fiatal növendékei pedig közös koncerten mutatták be a zeneművészet terén tett első lépéseiket, a legkülönfélébb hangszereket megszólaltatva. Az önkormányzat környezetvédelmi osztálya a fesztivál alkalmából használtelem- és nejlonzacskógyűjtő akciót szervezett. Azok a polgárok, akik tíz használt évekhez képes két színpadot is felállítottak, két helyen szólt a zene.A harmadik zenés-táncos helyszín az alsó rakpart volt, ahonnan a megáradt Tisza szerencsére csütörtökig levonult, így alkalmassá tudták tenni a kézműves foglalkozásokra és a táncház megszervezésére.
A fesztivál második napján, szombaton, sötétedés után a Tisza áradása és gyors sodrása miatt csak szerényebb méretben, de megszervezték a fáklyás vízi felvonulást, amelyre sokan voltak kíváncsiak a gesztenyés sétányról szemlélve. Ezt követően a szegedi Gypo Circus népies és modern dallamaira táncolhattak a bulizni vágyó fesztiválozók. A Tisza virágzása, a kérészek látványos nászrepülése az idén már lassan két hetet késik, ami a rendkívüli sok csapadék okozta áradás, a hideg folyóvíz és az erős sodrás miatt van. A napokban azonban már érdemes lesz a kora esti órákban kilátogatni a Tisza-partra, mert a kérészrajzás csak napok kérdése.

Nyitókép: Három napon át volt mit kóstolni a borutcában (Gergely József felvétele)