2024. április 27., szombat

Ki állítja meg az Egyesült Államokat?

A hétvégén zárul a nyolcadik alkalommal megrendezett női labdarúgó-világbajnokság első hete. A női vb-vel kapcsolatban számos rekord már most megdőlt, és igencsak üdítő látni a teli lelátókat. Az egyre nagyobb médiafigyelemmel követett világeseményen június 11-e óta szinte csak egy válogatottról beszél a futballvilág. A címvédő Egyesült Államok csapata 13:0-ra győzte le a csoportkör első meccsén Thaiföldet. A mérkőzés a futball-világbajnokságok történelmének – mind a férfi, mind a női szakágat figyelembe véve – legnagyobb arányú győzelmét hozta. A címvédő nem kevesebb mint 40 kapura lövést tudott felmutatni, Alex Morgan pedig egyetlen meccsen lőtt öt gólt. Az összecsapás egyes médiumokban nem kis felháborodást idézett elő, s igencsak megosztó véleményeket olvashattunk az internetes portálokon. Sokan tiszteletlennek tartják az USA női válogatottját, mert a biztos előny és győzelem tudatában sem álltak meg, és alaposan kitömték a thaiföldieket. A két csapat közötti különbség egyértelmű és valósnak nevezhető, így kissé furcsa ezeket a vitákat olvasni, mert az azért mégsem várható el egy igazi sportembertől, hogy a pályán nem ad ki magából mindent.

A többi, esélyesnek mondható válogatott egyelőre hozza a kötelezőt. Franciaország hazai közönsége előtt már két nyertes meccsnél jár és biztos továbbjutó, akárcsak a két minimális győzelmet szerző Németország. Csütörtökön a brazilok okoztak meglepetést, miután 2:0-s előnyből 3:2-re bukták el az Ausztrália elleni csoportmeccset. A dél-amerikai ország nehézkes helyzetből várhatja a folytatást, ám ha sikerrel veszik az olaszok elleni párharcot, ők is folytathatják a szereplést. Marta, a hatszor a világ legjobb játékosának választott futballista ötödik világbajnokságán is betalált, de hiába az egyéni sikerek, vb-címet még nem sikerült szereznie.

Az Egyesült Államok figyelemre méltó startja mindenkit elrettentett, s egyértelmű, hogy aki meg akarja nyerni a tornát, annak Morganékat kell felülmúlnia. Az USA fölényét a legnagyobb nemzetközi sportfogadók is elismerték, hiszen vannak olyan irodák, ahol még kétszeres pénzt sem fizetnek elsőségükért.