2024. április 27., szombat

Javítanak az ivóvízellátáson

A temerini képviselő-testület üléséről

A községi képviselő-testület tegnap megtartott 35. ülésén Pásztor Róbert, a testület elnöke mindössze hat pontos napirendet javasolt megvitatásra, amit Robert Karan, A mi Temerinünkért polgári csoportosulás frakció vezetője immár huszonnyolcadszor kívánt a csapvíz háztartásra való fogyasztásának betiltásával kibővíteni. Javaslatát azonban a testület most sem fogadta el.

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Napirenden szerepelt viszont a Staro Đurđevo-i vízforrás részletes szabályozási tervének meghozatala, amiről a Lepa Rosić, a községi tanács városfejlesztéssel megbízott felelőse mondott ismertetőt. Megemlítette, hogy a község területrendezési tervében határozták meg pontosabban a városi építési területétől délkeletre fekvő Staro Đurđevo-i vízlelőhelyet, amely négyzetre hasonlít. Itt jelenleg két kút működik hozzájuk kapcsolt szivattyúval, de nyolc üzemeltetésére adottak a feltételek. Ettől régebbi a vásártéri vízlelőhely, amely nagyobb kapacitású, és amely keretében a víztisztító telep is található. A most kidolgozott szabályozási terv célja, hogy részletesen meghatározza a tervezett új, és a már létező kutak helyét, lehetővé téve a vízellátás javítása céljából a lelőhely kapacitásának bővítését.

A lakosság ellátása mellett az ipari létesítmények legnagyobb része is a városi vízvezetékre van csatlakoztatva, noha néhány ipari fogyasztónak saját kútja is van. Köztudottan a településeken nem kielégítő az ivóvíz ellátás, különösen csúcsidőben, ami a nem megfelelő hálózat és a vízhiány miatt van.

Az ellenzék részéről Robert Karan támogatta ugyan a Staro Đurđevo-i vízforrás részletes szabályozási tervének meghozatalát, ám kérdésessé tette az elképzelés dinamikáját és hiányolta a csapvíz minőségének javítására a vízgyár építését. Végül is a képviselők szavazattöbbséggel fogadták el a szabályozási javaslatot.

A képviselők döntöttek a kommunális rendről szóló határozat kiegészítéséről és módosításáról, aminek lényege, hogy bekerült a határozatba, hogy a kertekről és udvarokról a lakók kötelesek gondot viselni, illetve mely feltételekkel lehet kivágni a közterületeken levő fákat, bokrokat. Szó volt még a Gas Közvállalat 2018. évi munkájáról és pénzügykezeléséről, valamint a nyereség elosztásáról, választásokról és kinevezésekről is.