2024. április 27., szombat

Szúnyogirtás, vagy tiszavirágzás?

A több mint egy hónapig tartó kiadós esős időszakot követően a felmelegedéssel egyre több vérszívó szúnyog gyötri a Tisza mentén élő polgárokat. Az esti órákban a folyóparti séta elképzelhetetlen szúnyogriasztó kenőcsök, spray alkalmazása nélkül. A Tisza teljes hosszában apad, a felső szakaszokon intenzív az apadás, az árhullám levonulóban van. A víz hőmérséklete az egyes szakaszokon már meghaladta a 20 fokot. A víz visszahúzódása és a vízfolyás lassulása nyomán a nyári hőségben tovább melegszik a Tisza vize, ami azért érdekes, mert a június elején szokásos Tisza virágzása csak akkor veszi kezdetét, amikor a víz hőmérséklete eléri a 22-23 fokot, és lassul a sodrása.

Tiszavirág Fesztivál (Gergely Árpád archív felvétele)

Tiszavirág Fesztivál (Gergely Árpád archív felvétele)

A gyötrő szúnyogok légi permetezése a stabil meleg időjárásnak köszönhetően a napokban esedékes. A magyarkanizsai, a törökkanizsai és a zentai községi közigazgatási hivatalok értesítették azemlített községek polgárait, hogy az idei első repülőgépes szúnyogirtásra június 12-e és 27-e között kerül sor az esti órákban, de Magyarkanizsán megvárják a Tisza virágzásának lezajlását. A Magyarkanizsa feletti folyószakaszon minden évben intenzív a kérészrajzás, igazi természeti csodának lehetünk a szemtanúi évről évre. Tavaly az időjárás alakulása úgy hozta, hogy már június 6-án és 7-én lezajlott a tiszavirágzás leglátványosabb főrajzása, az idén azonban még várni kell a víz melegedésére, ami késlelteti a légi úton történő szúnyogpermetezést, és növeli a folyó mentén élő lakosság bosszúságát az egyre kellemetlenebb szúnyoginvázió miatt.

Zentán a Tisza vízállása és a szúnyogirtás befolyásolja a hét végén, péntektől vasárnapig számos színes rendezvénnyel tarkított Tiszavirág Fesztivál megszervezését is. A tervezett programot mindenképpen megtartják, de nem mindegy, hogy az esti órákban a vérszívók állandó rohamai közepette, vagy nyugodtan sétálva vehetünk részt a fesztiváli kavalkádban.

A Tisza vize visszahúzódóban van, a zentai Tisza parti sétány alatti alsó rakpart mától nagyrészt újra vízmentes, ami azt jelenti, hogy az iszap és egyéb hordalék letakarítása után a fesztivál céljaira alkalmassá tehető.

*******

Ma szúnyogirtás Zentán

A zentai önkormányzat környezetvédelmi megbízottjától kapott információk szerint ma, csütörtökön, 18 és 21 óra között az újvidéki Ciklonizacija Kft. repülőgépes és földi szúnyogirtást végez a városban és környékén, beleértve a Tisza-partot is.