2024. április 26., péntek

Felavatták a német ZF Csoport gyárát Pancsován

160 millió eurós befektetéssel érkezett a dél-bánáti településre és már ma 300 embernek adott munkát az autóalkatrészek gyártásában világvezető ZF Friedrichshafen német vállalat.

Aleksandar Vučić államfő a megnyitón kiemelte, Pancsován évtizedek óta ez az első külföldi befektetés, s a gyár harmadig fázisának befejezésekor 1000 embert foglalkoztat majd. Mint hozzátette, ez a befektetés nem csupán új munkahelyeket teremt, a legmodernebb technológiát is elhozta a térségbe.

A gyár felavatásán az államfő mellett részt vettek a cég igazgatótanácsának képviselői, Igor Mirović tartományi kormányelnök, Pancsova polgármestere, valamint németország szerbiai nagykövete Thomas Schieb.

A külföldi tisztségviselők konstruktívnak ítélték meg a Szerbiával való együttműködést és úgy nyilatkoztak, több német cég is érdeklődik szerbiai befektetési lehetőségek iránt, akikkel szivesen megosztják pozitív tapasztalataikat. Szerbiában egy kutató-fejlesztő részleget is létrehoznak majd, amely az elítetteken felül még 100 személynek biztosít állást.

A ZF Csoport elektromos autók, hajók és vonatok alkatrészeinek gyártásával foglalkozik, a világban több mint 230 leányvállalta mintegy 140 ezer embernek ad munkát.