2024. április 24., szerda

Az egy főre jutó szerbiai átlagadósság 1163 euró

A Szerb Nemzeti Bank felmérése szerint folyamatosan növekszik a polgárok és a vállalkozók hitelfelvétele – írja a Politika napilap. A szerbiai gazdaság, a polgárok és a vállalkozók összesen 2.327 billió dinárral tartoznak. Az adósság legnagyobb részét, vagyis 1332 billió dinárt, az ország gazdaságának a tartozása teszi ki. A lakosság 989 milliárd dinárral tartozik, a vállalkozóknak pedig legkevesebb 50 milliárd dinár az elmaradásuk – tette közzé a Szerbiai Bankok Szövetsége.

A szövetség adatai szerint a polgárok készpénzkölcsönökre vonatkozó adóssága meghaladta a lakáshitelek összegét, az előbbi 425 milliárd dinárt, az utóbbi pedig 411 milliárd dinárt tesz ki.

Az egy főre jutó, 1163 eurós adóssággal Szerbia állampolgárai mégis lemaradnak a szomszédos országok és a régió államainak tartozásaihoz viszonyítva. Horvátországban az egy főre jutó adósság 3990 euróra nőtt, Montenegróban 2009, Romániában 1434, Szlovéniában pedig 4998 euróra emelkedett – derül ki a Szerbiai Bankok Szövetségének felméréséből.

A közszférában dolgozók bére emelkedett az év eleje óta, így a polgárok felbátorodva folyamodtak újabb kölcsönökhöz. A vállalkozások közül leginkább a kis- és középvállalkozások halmoztak fel adósságokat az elmúlt időszakban.

A Szerb Nemzeti Bank szerint a hitelfeltételek nem változni a közeljövőben sem a polgárok, sem pedig a gazdasági szereplők kölcsöneire vonatkozólag.