2024. április 27., szombat

A szerb kosárlabda kiemelt éve

Gőzerővel zajlik a felkészülés a szerb kosárlabda berkeiben az idei szezon két csúcseseményére, az augusztus végén rajtoló kínai vb-re és még inkább az e hónap végén induló, szerb–lett közös rendezésű női Eb-re. Az utóbbira való hangolódás jegyében a szövetség (KSS) Belgrádban megtartotta a két válogatott mezének bemutatóját, amelyen természetesen Predrag Danilović, a KSS elnöke is jelen volt.

Aki valaha felöltötte ezt a mezt, bárhogy is nevezték az országot, tudja, milyen emlékezetes érzés, a pillanat örökre megmarad az emberben” – fogalmazott az elnök, majd a szervezésre tért.

Nehéz feladat a női Eb lebonyolítása, hiszen kettős teher nehezedik ránk, jó házigazdának kell lennünk, miközben a hazai közönség természetesen eredményt vár el tőlünk. Ám biztos vagyok benne, hogy mindkettőre képesek leszünk. A célunk, hogy jövőre három csapatunk jusson ki Tokióba, a férfi- és női gárda mellett a 3×3-as fiúk is ott lehetnek” – mondta a vezető.

Szerbia női válogatottja a riói olimpián a franciákat verve (70:63) bronzérmet szerzett, a legutóbbi Eb-n (2017) a nyolcaddöntőben búcsúzott Lettországtól (70:75). Mostani ellenfele a D csoportban (Nagybecskerek) Oroszország, Belgium és Fehéroroszország lesz.

A magyar lányok a C kvartettben (Niš) az olaszokkal, a törökökkel és a szlovénekkel küzdenek meg a továbbjutásért. Az A csoportban (Riga) a spanyolok, a B csoportban (Riga) a franciák a legerősebbek. A csoportelső közvetlenül a negyeddöntőbe, a második és harmadik a nyolcaddöntőbe jut.

Danilović a kínai férfi mundiált is megemlítette, ahol a Sasok most is éremre pályáznak. „Ami a kínai férfi vb-t illeti, minden idők legerősebb tornája lesz. Ha az egészség és a szerencse az oldalunkon áll, a legerősebb kerettel tudunk kiutazni. A szerb dressz a mai napig nem vesztette el régi hírét.”