2024. április 26., péntek
BIRKÓZÁS

Akadémia a magyar kormány támogatásával

Hivatalossá vált, hogy a magyar kormány 937 millió forinttal (kb. 3 millió euró) fogja támogatni Magyarkanizsán a Vajdasági Birkózó Akadémia létrehozását. A közlemény szerint a beruházás része a határon túli sportinfrastruktúra-fejlesztések támogatásának. A forrást kisebb részben (197 millió) az idei, nagyobb részben (740 millió) a jövő évi magyar költségvetésből biztosítják, a projekt a budapesti Kozma István Magyar Birkózó Akadémia együttműködésével valósul majd meg.

A Magyar Birkózószövetség elnöke, Németh Szilárd egy szakmai konferencián nemrég már beszélt arról, milyen fontos a sportág határon túli népszerűsítése és támogatása, s erre a magyarkanizsai akadémiát hozta fel példaként.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség egy hónapja újraválasztott elnöke a tisztújító közgyűlésen hangsúlyozta, a sport továbbra is megkülönböztetett figyelem tárgya lesz, a tervek közt említve a birkózóakadémia megalapítását Magyarkanizsán.

Újabb két magyar arany

A kötöttfogású Takács István és Szőke Alex aranyérmet nyert a spanyolországi Pontavedrában zajló junior birkózó-Európa-bajnokságon.

A magyar szövetség beszámolója szerint a 82 kilós Takács ukrán, míg a 97 kilogrammos Szőke német riválist győzött le a döntőben.

A magyar kötöttfogású csapat három arany-, továbbá egy-egy ezüst- és bronzéremmel zárt, így a szakág pontversenyben harmadik helyen végzett az oroszok és a grúzok mögött.

Európa-bajnokok, kötöttfogás, 60 kg: Diego Chkhikvadze (Grúzia). 67 kg: Giorgi Shotadze (Grúzia). 72 kg: Malkhas Amoyan (Örményország). 82 kg: Takáts István (Magyarország). 97 kg: Szőke Alex (Magyarország).