2024. április 27., szombat

Az elveszett R betű nyomában

Az amerikai Dean R. Koontz eddig megjelent, hetvennél több regényéből negyvenötöt elolvastam. Az idén 74 éves szerzőt horroríróként skatulyázták be, elnöke is volt az Amerikai Horrorírók Szövetségének. Szerintem ugyanolyan zseni ebben a műfajban, mint fiatalabb pályatársa, a 72 esztendős Stephen King. Témái bizarrnak nevezhetők, történetei különösek, könyveinek cselekménye felforgatóan izgalmas. De nem kizárólagosan horrort ír, erős oldala pszichotriller. Művei közül több témájánál, illetve szereplői révén kapcsolódik egymáshoz, így a legutóbb megjelent trilógia darabjait hősnőjük kapcsolja egybe, ezért is nevezik Jane Hawk-sorozatnak. Az első két kötetet már korábban beszereztem, a harmadikat a minap vettem meg. Meglepődve figyeltem föl, hogy a szerző nevéből hiányzik az R betű. Elővettem az előző két kötetet, bizony azokon is csak a Dean Koontz név szerepel.

Tudom, hogy több álnéven is jelentek meg regényei, ám a középső név R betűjének elhagyása még nem „igazi” álnév. Gondoltam, lehet egy fia, aki ugyancsak írásra adta a fejét, mint King gyermeke, Owen. Ám olvastam a regényeket, kétségtelen, hogy Dean R. Koontz a szerzőjük, semmi se utal arra, hogy más írta volna őket.

Ám akkor meg hová tűnt az R betű?

Kutakodni kezdtem, és rá is bukkantam a megoldásra, ami meglepően praktikus és pragmatikus. Ráadásul nem is kellett különösebben igyekeznem, a kiadó honlapján a következő magyarázatot találtam: „Az író elmondása szerint évekkel ezelőtt, az egyik új regényének megjelenését követően döntött úgy, hogy megszabadul az R betűtől. Kiszámolta, hogy abban az évben a közönségtalálkozókon 8000 könyvet írt alá Dean R. Koontz néven, az R betű, majd az utána következő pont pedig minden alkalommal egy egész másodperccel meghosszabbította a dedikálással töltött időt.
Ezután jött a matek: az R. kivitelezésére szánt 8000 másodperc csak abban az évben 133 percet követelt, ami a következő 40 évben évi egy dedikálással számolva összesen 88 órát jelentene... Az író ezért úgy határozott, inkább megspórolja magának ezt a 88 órát!”

Ezek szerint Koontzot a tudományos fantasztikum is foglalkoztatja, ha hetvenen túl még negyven aktív írói esztendővel számol.