2024. április 27., szombat

Elismerés a tehetségek pártolóinak

Három vajdasági pedagógus részesült Bonis Bona díjban

Az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Tehetség programja keretében elismerésben részesíti azokat a pedagógusokat, akik munkájukkal kiemelkednek a tehetségfejlesztés területén. Az idén a díjazottak között három vajdasági pedagógus is van. Esztelecki Péter, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium informatikatanára, Mengyán Pletikoszity Ildikó, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola pszichológiatanára, valamint Saláta Ugrai Krisztina, a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola osztálytanítója vehették át Budapesten a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjat.

A csütörtöki díjátadón Budapesten, a Hagyományok Házában Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a tehetséggondozást végző szakemberek munkáját méltatva arról beszélt, hogy fel kell kutatni a fiatalokban meglévő talentumot és segíteni kell őket a kamatoztatásában. „Büszkék vagyunk arra munkára, amit a fiatalokért végeznek” – hangsúlyozta az eseményen jelenlévő 58 díjazottat megszólítva.

Felidézte: a Nemzeti Tehetség Program keretében évente 300–350 ezer fiatal tehetséggondozására nyílik lehetőség, akiknek a fejlődéséhez több ezer tehetséggondozó pedagógus biztosítja a hátteret. Határon túlról mintegy 44 ezren vehettek részt a programban. 2013 óta Bonis Bona díjjal 850 tehetséggondozó szakember munkáját ismerték el – sorolta az államtitkár.