2024. április 27., szombat
ROLAND GARROS

Az időjárás is Novak ellenfele

Mintha nem lenne elegendő, hogy Roger Federer és Rafael Nadal eleve valamivel több, mint 24 órás előnyt kapott Novak Đokovićtyal szemben, Párizsban még az időjárás is a világelső ellen fordult. Novak tegnap a kitartó eső miatt nem játszhatta le Alexandar Zverevvel a negyeddöntő mérkőzését, így már kétnapos hátrányban van, mivel az első kettőnek hat, neki pedig csak négy nap állt rendelkezésre a három nehéz meccsre. Mivel Novak és Sacha tegnap nem játszhattak, a Federer–Nadal elődöntő is valószínűleg péntekre tolódik.

A torna műsora szerint ma következne ugyanis Federer és a címvédő Nadal 39. egymás közötti összecsapása, amely nemcsak arról dönt, hogy vasárnap melyikük játszhat döntőt, hanem arról is, hogy hétfőn a két világsztár közül melyik foglalja el Novak Đoković mögött a ranglista második helyét, és lesz a szerb legnagyobb riválisa, azt is mondhatnánk, legkomolyabb kihívója az idény hátralevő részében. A spanyol 23:15 arányban vezet, salakon az eredmény 13:2, a nagy tornákon pedig 9:3. Nadal mégsem kimondott esélyes – noha az előbbi számok ezt sugallnák –, hisz nagy riválisát legutóbb 2014-ben, az Australian Open elődöntőjében győzte le, azóta ötször találkoztak, s rendre a svájci nyert. Nadalnak a mai meccs még egy statisztikai adat szerint érdekes lehet, hisz pályafutása 949. győzelmét arathatja, amivel az öröklista 4. helyén beérné a salak korábbi királyát, az argentin Guillermo Vilast.

A negyeddöntőben Nadalnak semmilyen gondja nem volt a japán Kej Nisikorival, míg Federer és Stan Wawrinka komoly csatát vívtak, bár végig világos volt, hogy Roger a jobbik fél, és a továbbjutása csak idő kérdése.

A nőknél a 19 éves cseh Markéta Vondroušová lett a második elődöntős, és a serlegmeccs jogáért a nagy-britanniai magyar Konta Johannával játszik. Mindkettőjük elődöntője nagy meglepetés. A negyeddöntőben tegnap a HalepAnisimova és BartyKeys meccsek voltak műsoron, ám a zord időjárás ezeket is elmosta.