2024. április 27., szombat

Zobenica ismét az AER alelnöke

Ő az egyetlen olyan személy ebben a tisztségben, aki nem EU-tagállamot képvisel

Több mint 100 európai régió képviselőjének szavazatával Damir Zobenicát, Vajdaság AT Képviselőházának alelnökét ismét megválasztották az Európai Régiók (AER) Közgyűlésének alelnökévé.

Az AER Ciprus fővárosában, Larnacában tartott Közgyűlésén Zobenicának immár másodszor szavaztak bizalmat: alelnöki hatáskörébe a régióközi diplomácia és a fekete-tengeri együttműködés tartozik, megbízatása két évre szól. Zobenicával együtt alelnököket választottak még Ausztria, Svédország, Belgium, Nagy-Britannia, Spanyolország és Olaszország egy-egy régiójából.

Az AER képviselői úgy döntöttek, hogy továbbra is a svéd Magnus Berntsson legyen e tekintélyes szervezet elnöke.

A Közgyűlés munkájában részt vett Pásztor István tartományi házelnök is, aki elmondta, hogy Vajdaság számára nagy megtiszteltetés Zobenica újraválasztása, mellyel elismerték tartományunk sokéves aktív részvételét az európai régiók közös testületében.

– Damir Zobenica alelnök az egyetlen olyan személy ebben a jelentős tisztségben, aki nem EU-tagállamot képvisel, és újraválasztása nagy elismerés eddigi munkájáért, ugyanakkor azt is jelzi, hogy Vajdaság AT az egyik legtevékenyebb és legsikeresebb tagnak számít – mondta Pásztor. Kiemelte, hogy az AER-rel együttműködve tavaly Vajdaság volt az őszi ülésszak, valamint a Regionális Üzleti Fórum házigazdája, az idén július elején pedig az AER Nyári Akadémiájára érkező több mint 100 fiatalt látja vendégül.

A Közgyűlésen az AER képviselői Vajdaságot a legjobban együttműködő régiók között emlegették, amely példaként szolgálhat más, kevésbé aktív régiók számára.