2024. április 27., szombat

Szókincstárunk titkainak feltárásáért

Anyanyelvápoló versenyt tartottak Óbecsén

A hétvégén tartották meg a vajdasági Anyanyelvápoló Versenyt, melynek az Óbecsei Gimnázium adott otthont. A résztvevőket, a Magyarországról érkezett zsűritagokat és a versenyzőket a gimnázium igazgatója, Basarić Miodrag köszöntötte, majd Bata Dórián szervező ismertette a verseny programját. Az óbecsei gimnazisták egy rövid, színvonalas műsorral kedveskedtek a jelenlevőknek.

A verseny két, írásbeli és szóbeli részből állt. Az írásbeli rész olyan feladatokat tartalmazott, mely az alapkultúrával (ismeretlen szavak, metaforák, közmondások értelmezése stb.), a beszéddel, a szavakkal stb. foglalkozik, azaz a beszéd helyességével. A retorikai (beszéd) rész abból állt, hogy a versenyzők három megadott téma közül választhattak ki egyet, majd azt a zsűri előtt három percben elmesélték. – A verseny retorikai része igen nehéz, mivel a téma átmesélése közben a versenyzőnek oda kell figyelnie arra, hogy helyesen, logikusan és érthetően beszéljen – magyarázta Dórián.

Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke emlékeztetett arra, hogy a versenynek mély hagyománya van: – Ez nem azt jelenti, hogy csak olyan fiatalokat hívunk a sorainkba, akik tudatosan szeretnék használni az anyanyelvet, hanem olyanokat is, akik képesek arra, hogy jó néhány hét felkészülés után egy olyan versenyen is megmérettessék magukat, amelyen az anyanyelv nyelvtani, helyesírási részének ismereteiben is kibontakozhatnak. Ugyanakkor képesek egy-egy témát háromperces szövegalkotást követően, meggyőzően előadni. Szeretnénk, ha a résztvevők jobban átéreznék az anyanyelv birtoklásának, mérhetetlenül gazdag szókincsének, és az ebben rejlő számtalan titok használatának örömét – nyilatkozta Juhász Judit.

A zsűrit Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, a Kazinczy Díjalapítvány elnök-helyettese, Kazinczy- és Lőrince-díjas, Bonus Bona-életműdíjas, Keppel Gyula Kazinczy-díjas, Maróti István emlékérmes, az Anyanyelvápolók Szövetségének tiszteletbeli elnökségi tagja, Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia sajtóosztályának vezetője, Príma-díjas, Kazinczy-díjas, az országos anyanyelvi bírálóbizottság tagja, Némethné dr. Balázs Katalin Kazinczy-díjas, Z. Szabó László emlékérmes, az Anyenyelvápoló Szövetség szegedi csoportjának vezetője, Kovács Zsuzsanna, az Anyanyelvápolók Szövetségének irodavezetője, a Szóról-Szóval rádió társszerkesztője, Kazinczy-díjas és Maróti István emlékérmes, valamint Kovács Józsefné Pécsi Blanka-díjas, Z. Szabó László emlékérmes, az országos anyanyelvi versenyek bírálóbizottságának tagja alkották. Cseri Zsófiát vélték a legeredményesebbnek, második helyezett Szabó Zsuzsanna, harmadik helyezett pedig Vadnai Erika lett. Ők az októberben, Sátoraljaújhelyen megrendezésre kerülő Kárpát-medencei döntőbe jutottak tovább.