2024. április 26., péntek

Aratás

A XIX. Vajdasági Suliszínház Fesztivál gálaműsora

Tizenkilenc éves lett a Vajdasági Suliszínház Fesztivál, amelynek megálmodója és szervezője a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete. Beérett az anyanyelvápolók és az általános iskolák kis színészeinek egész évi szorgos és lelkes, örömteli együtt munkálkodása, hasznos együtt tanulása, anyanyelvük közös csiszolgatása. Elérkezett az aranysárgává ért, tömött kalászok aratása. A XIX. vajdasági Suliszínház Fesztivál gáláját, azaz záróműsorát július 27-én az idén is Csókán, a helyi művelődési egyesület óriási, jó akusztikájú, színpaddal büszkélkedhető, otthonos színháztermében rendezték meg, telt ház előtt.

A díjazottak és a zsűri

A díjazottak és a zsűri

Nem értenek meg. Én csak boldog szeretnék lenni (Magyarittabé, Rebeka – Életjáték)

Nem értenek meg. Én csak boldog szeretnék lenni (Magyarittabé, Rebeka – Életjáték)

A Capulet-ház estélyén (Palicsi Színjátszó Grund, Rómeó és Júlia)

A Capulet-ház estélyén (Palicsi Színjátszó Grund, Rómeó és Júlia)

Döbrögi uram már az újabb veréstől retteg (Törökfalu, Lúdas Matyi)

Döbrögi uram már az újabb veréstől retteg (Törökfalu, Lúdas Matyi)

Az Anya, a Tanítónő, Aska és a haragos bárányok (Horgos, Aska és a farkas)

Az Anya, a Tanítónő, Aska és a haragos bárányok (Horgos, Aska és a farkas)

Az öt sikeres, népes elődöntő után négy előadás került a végső megmérettetésre, a gálára. Olyan sikeresnek bizonyultak, hogy a zsűri – Lukács Gabriella, a VMPE elnöke, Takarics Róbert író, főszervező és Jódal Rózsa író, a zsűri elnöke – az idén mind a négy előadás rendezőit egyenrangú rendezői díjban részesítette. Ők pedig a következők: Kiss-Iván Anna, Horvát Hilda és Kozma Rita (Aska és a farkas, Horgos); Kalmár Zsuzsa és Arnold Ildikó (Rómeó és Júlia, Palics), Monzák Péter (Lúdas Matyi, Törökfalu) és Petes Erzsi (Rebeka, Magyarittabé). Ráadásul nem egy, hanem két előadást nyilvánított a legjobbnak: Shakespeare Rómeó és Júlia című előadását a Palicsi Színjátszó Grund eladásában és a magyarittabéi anyanyelvápolók saját megszenvedett kamaszéveik keserves „élményei”, tapasztalatai alapján megírt Rebeka – Életjáték című jelenetét.

Az előadásokat az idén is árgus szemmel figyelte a gyermek zsűri is, amelynek tagjai – persze, hogy lányok voltak –: a hetedikes Masa Kitti és Kálmán Alexa, valamint a nyolcadikos Szabó Szonja, Dobroka Bogi, Csorba Evelin, Balog Vivien és Andruskó Györgyi. Ők a magyarittabéi anyanyelvápolók Rebeka – Életjáték című jelenetének ítélték a pálmát, vagyis az elsőséget.

Az idei Gálán tíz kiváló színészi alakításért járó díszoklevelet osztottak ki. A Lúdas Matyi szereplői közül nyertesek: a hatodikos Kisbicskei Kristóf (Döbrögi) és a hetedikes Bálint Viktor (Ispán). Az Aska és a farkas díjazottjai: a nyolcadikos Kolompár Evelin (Farkas), a nyolcadikos Fujkin Zsófia (Aska) és a szintén nyolcadikos Császár Viola (Anya). A Rómeó és Júlia diáknyertesei: a nyolcadikos Bajári Roland (Tybalt), a nyolcadikos Kuktin Roland (Mercutio) és a hetedikes Rajčić Petra (Júlia). A Rebeka – Életjáték díjazott kis színészei: a hatodikos Körtési Rebeka (Rebeka) és az ötödikes Fülöp Krisztián (Öcs).

Amíg a két zsűri a fejét törte, addig a színpadon vidáman, zeneszóra együtt bulizott a sok, Csókán egymásra talált anyanyelvápoló és kis színész. Olyan hangulatba jöttek, hogy amikor végre az oklevelekkel és az ajándékokkal eredményhirdetésre bevonult a zsűri, az egyik szereplő tréfásan az ajkát biggyesztve megsúgta: „Éppen akkor érkeztek, amikor az énáltalam kiválasztott sláger következett volna…” Nem is titkolta, hogy szívből sajnálja, hogy nem vártunk még vagy tíz percet, hogy istenigazából kitáncolhassa magát új barátaival…

Következett az értékelés, a díjátadás és az együtt fényképezkedés. Az új barátok már egymás mellett kerestek helyet. Volt, aki e-mail-címet is cserélt. S mind sugárzott, és elégedetten mosolygott bele a fotográfus lencséjébe.

Itt a nyár, a pihenés ideje. Ám kíváncsian várjuk az őszt, az új tanévet. Az idei fellépők között sok volt a nyolcadikos. Lesz-e (elég) méltó utód, aki a helyüket betölti? Azt rebesgetik, hogy néhány iskolában egész osztályok szűnnek meg, máshol pedig már csak összevont vagy osztatlan alsós tagozatokra számíthatnak. S hogy létszámhiány miatt egyes iskolákban kérdéses az első osztály megnyitása. Sajnos akad, ahol csak egyetlen első osztályba íratható gyerekről tudnak… De ne károgjunk előre! Örüljünk az idei sikereknek, és reméljük a legjobbakat! Hiszen már Madách is megmondta: „Ember, küzdj, és bízva bízzál!”