2024. március 19., kedd

Palackozott vizet kapnak a gyermekek

Ada község önkormányzata az elkövetkező időszakban több intézkedéssel igyekszik a szabályzatban előírt minőségű ivóvizet biztosítani a lakosságnak, miután a Tartományi Egészségügyi Titkárság közegészségügyi felügyelőségének nagykikindai részlege a napokban megtiltotta a vezetékes ivóvíz fogyasztását Adán és Moholon, egyebek mellett a magas arzéntartalom miatt. Bilicki Zoltán adai polgármester bejelentette, hogy elsőként az adai és a moholi oktatási intézményekben biztosítanak palackozott vizet a gyerekeknek, valamint szűrőberendezéseket szerelnek fel, majd két közkutat alakítanak ki, szintén szűrőberendezéssel, mindkét településen, valamint folytatják a vízgyár kiépítésének előkészítését.

A vezetékes ivóvíz fogyasztását ideiglenesen megtiltották (Gergely Árpád felvétele)

A vezetékes ivóvíz fogyasztását ideiglenesen megtiltották (Gergely Árpád felvétele)

– A Tartományi Egészségügyi Titkárság ilyen módon reagált az elmúlt héten elkezdett petíciógyűjtésre. Tudomásom szerint bizonyos polgárok Ada község területéről jártak a titkárságon, ahol az illetékeseket értesítették a petícióról – magyarázta a kialakult helyzetet Bilicki Zoltán. – Személyes véleményem szerint ez az ivóvíz, ami a mai nap is folyik a csapjainkból, nem rosszabb, mint a néhány évvel vagy évtizeddel ezelőtti. Az elmúlt években és évtizedekben mindenki hallott arról a tényről, hogy az ivóvizünkben magasabb az arzéntartalom a megengedettnél. Ez általános probléma az egész Pannon-medence területén. Biztos vagyok benne, ha az arzén által okozott esetleges károk jelentősek lennének, akkor a tartományi titkárság nemcsak Ada községben tiltotta volna meg a vezetékes víz ivóvízként való használatát, hanem általános tilalmat vezetett volna be. Ettől függetlenül az önkormányzat folytatja az elkezdett munkát, mivel 2017-ben a képviselő-testület meghozta a kommunális közvállalat tízéves fejlesztési tervét, amelyben egy ivóvízgyár kiépítése is helyet kapott. Ennek a projektumnak a kivitelezésén azóta is dolgozunk. Az utóbbi napokban jutottunk el odáig, hogy sikerült kiválasztanunk a megfelelő technológiát, illetve a júniusi képviselő-testületi ülésen megvitatásra kerülő költségvetés-módosításban helyet kap a vízgyár megterveztetéséhez szükséges pénzeszközök előirányozása is – nyilatkozta a polgármester.

Ada község önkormányzata a tilalom miatt több sürgős intézkedést foganatosít. Bilicki Zoltán elmondta, hogy pénteken tárgyalt a helyi oktatási intézmények vezetőivel a probléma kezeléséről, de ugyanezt tervezi az egészségház és az önkormányzat vezetőivel is.

– A tanév végéig az önkormányzat minden oktatási intézménynek biztosítja a szükséges mennyiségű palackozott vizet. Erre az igénylést hétfőn adják le az intézmények. Ugyanakkor minden intézmény figyelmét felhívtuk, hogy jelezzék az önkormányzatnak, hány helyre kell biztosítanunk ivóvíztisztítót, valamint azt is, mekkora a vízigénye az adott épületnek, intézménynek. Ezeket a víztisztító berendezéseket az elkövetkező két hétben szeretnénk beépíttetni, annak ellenére is, hogy a tanév a végéhez közeledik. A Standard Kommunális Közvállalat igazgatójával arról állapodtunk meg, hogy Adán és Moholon kialakítunk egy-egy közkutat, amelyen szintén lesz tisztítóberendezés, így a lakosok esetlegesen onnan is hordhatják az ivóvizet – közölte az adai polgármester.