2024. április 27., szombat

Másodpercek alatt süllyedt el a turistahajó

Hetvenöt éve nem volt hasonlóan tragikus hajóbaleset Magyarországon

Büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a rendőrség, mi vezethetett a szerda esti, legalább hét áldozatot követelő dunai hajóbalesethez Budapesten. Az ütközésben huszonegyen eltűntek, őket nagy erőkkel keresik a Duna déli szakaszán. Köztük van egy ötéves kislány és több hetven év körüli ember.

Rendőrök szerda este az egyik áldozat holtteste mellett (Fotó: MTI)

Rendőrök szerda este az egyik áldozat holtteste mellett (Fotó: MTI)

Az M1 információi szerint a szerdai volt a dél-koreai turistacsoport első napja Budapesten, a városnéző hajó este 8-kor futott ki fedélzetén harminchárom turistával és kéttagú személyzettel.

Az elhunytak hozzátartozóinak részvétét fejezte ki Áder János államfő, Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, valamint a pártok képviselői.

Az ORFK azt közölte, hogy vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetése miatt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen.

A baleset szerda este nem sokkal 9 óra után történt a Margit hídnál; a Viking szállodahajóval ütközött össze a nála jóval kisebb Hableány turistahajó, és másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek pedig már csak a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. A túlélőket kórházba vitték, valamennyien könnyebben sérültek meg. Tegnap délután közülük már csak egy embert tartóztattak a kórházban.

A balesetről videofelvételek készültek, a rendőrség értelmezése szerint ezeken az látszik, hogy a kis hajó befordult a nagy elé.

Palotai Zsolt Gábor és Pál Adrián a hatósági sajtótájékoztatón (Fotó: MTI)

Palotai Zsolt Gábor és Pál Adrián a hatósági sajtótájékoztatón (Fotó: MTI)

Büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálják, mi vezethetett a szerda esti dunai hajóbalesethez – közölte Pál Adrián rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtöki sajtótájékoztatóján. Közölte, vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetése miatt indítottak eljárást ismeretlen tettessel szemben.

Ismertetése szerint szerda este 21.05-kor történt a baleset, az első telefonos bejelentés 10 perccel később érkezett a tevékenységirányítási központhoz arról, hogy két hajó a Margit hídnál összeütközött, és emberek estek a vízbe. Az ütközés után a Hableány nevű hajó az oldalára fordult, és nagyon gyorsan, hét másodperc alatt elsüllyedt. A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság első hajója 21.29-kor érkezett a helyszínre, ekkor kezdték az elsődleges intézkedéseket.

Az MTI kérdésére azt közölték, a Viking Sigyn hajó svájci illetőségű céghez tartozik, kapitánya pedig ukrán állampolgár, akit már meghallgattak a balesettel kapcsolatban.

Pál Adrián szerint a dunai hajóbaleset felvételein az látszik, hogy az ütközés előtt a Hableány turistahajó befordult a Viking szállodahajó elé, azt követően történt a tragédia. A felvételeket értelmezve elmondta, a videón az látható, hogy „hegymenetnek, északnak” tart mindkét hajó, és amikor beérnek a Margit híd két pillérje közé, a Hableány valamilyen oknál fogva befordul a Viking elé, a Viking pedig megborítja a kis hajót, amely hét másodperc alatt elsüllyed.

Elmondta, a baleset helyszínéhez érkeztek a katasztrófavédelem, a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a mentők, a honvédség, az önkéntes tűzoltóegyletek, a polgárőrség és a vízügyi igazgatóság munkatársai. Az ezredes közölte, amíg a hatóságok szakemberei a helyszínre érkeztek, addig civilek a balesethez közeli hajókról mentették a vízbe esett embereket, akiket később három kórházba szállítottak, mind könnyebb sérültek. Hozzátette: az ő kihallgatásuk is megkezdődött.

Mentési munkálatok az elsüllyedt hajóroncsnál (Fotó: MTI)

Mentési munkálatok az elsüllyedt hajóroncsnál (Fotó: MTI)

Pál Adrián azt közölte, hogy a hajóbalesetnek eddig hét halálos áldozatát találták meg, közülük kettőt azonosítottak. A kimentett hét túlélő mind dél-koreai állampolgár. A Hableány magyar kapitánya és matróza a keresettek között van. Hozzátette: továbbra is huszonegy eltűnt személyt keresnek, ez most a hatóságok legfontosabb feladata.

Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a Duna teljes déli szakaszán folyik az áldozatok és a lehetséges túlélők felkutatása; felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal is. Elmondta, az elsüllyedt Hableányt egy tűzoltóhajó találta meg éjjel 1 óra 8 perckor szonár segítségével.

Közölte, egy pontonhidat építenek ki, amelyről a búvárok indíthatják a merülést a hajóroncshoz.

Akár napok, de egy hét is eltelhet, mire kiemelhetik a szerda este a Dunába süllyedt sétahajó roncsait a búvárok – nyilatkozta Sopronyi Richárd, a Diving Island Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Az ipari búvár elmondta, a Duna jelenleg is árad, s az előrejelzések szerint ez még akár jövő keddig is így maradhat. Jelenleg a Duna vízszintje két méterrel magasabb annál a megengedett mértéknél, amiben még dolgozhatnak a szakemberek – fűzte hozzá.

A nagyon erős sodrás és víznyomás a búvárok számára életveszélyes körülményeket teremt, ezért ilyenkor meg sem próbálják a leereszkedést. Többnyire egyébként egy pontonhoz rögzítik magukat a búvárok (ezért van a helyszínen a honvédség pontoneleme), majd a fenéken kúszva közelítik meg a roncsot. A látótávolság a Dunában még alacsonyabb vízállás esetén is nulla, ezért csak tapogatózni tudnak a szakemberek.

A búvárok feladata ilyenkor, hogy felmérjék a roncs pontos helyét, és rögzítsék azokat a drótköteleket, amelyekkel majd kiemelik a hajótestet – mondta Sopronyi Richárd, hozzátéve, a szakemberek ilyenkor csak kívül dolgoznak, hiszen nagyon kockázatos lenne bemenni egy sérült hajóba.

Legutóbb 75 évvel ezelőtt volt olyan súlyos hajós baleset Magyarországon, mint amilyen szerda este történt a Margit híd közelében – mondta Horváth Imre, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára csütörtök reggel az MTI-nek.

Virágok a dél-koreai nagykövetség épületénél (Fotó: MTI)

Virágok a dél-koreai nagykövetség épületénél (Fotó: MTI)

A szakember elmondta, 75 évvel ezelőtt a Balatonon borult fel egy hajó, s akkor is többen meghaltak. Ugyanakkor a mostanihoz hasonló, de csak sérüléssel járó baleset már történt pontosan ugyanott, mint szerdán: egy sétahajó és egy szállodahajó ütközött össze másfél évvel ezelőtt.

Az okokról azt közölte, egyértelműen emberi hiba állhatott a szerda esti baleset hátterében, hiszen ezek a hajók fel vannak szerelve műholdas helymeghatározóval, így négyméteres pontossággal meg tudják határozni a saját és a többi hajó helyzetét, illetve mozgását.

Mivel szerda este nem voltak annyira rossz látási viszonyok, akár szemmel is követni lehetett volna a másik hajó mozgását – tette hozzá.

A baleset körülményeiről Horváth Imre azt közölte, komoly sérülést szenvedhetett a kis hajó, mivel nagyon gyorsan süllyedt el, feltehetően nagy sebességgel ment neki a szállodahajó. Egy akkora vízi jármű, mint a szállodahajó, 12–15 km/h sebességgel tud menni, és mintegy 1000 tonnát nyom – tette hozzá.

Mun Dzse In dél-koreai elnök telefonon beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel, és arra kérte a magyar kormányt, hogy továbbra is tegyen meg minden tőle telhetőt az eltűnt dél-koreai turisták mentésében. Mun megköszönte, hogy a magyar hatóságok aktívan végzik a mentési műveleteket. A dél-koreai elnök kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el, később pedig bejelentették, hogy Kang Kjung Vha külügyminiszter vezetésével 18 tagú operatív csoport indul csütörtökön Budapestre, és küldenek egy 13 tagú mentőcsoportot is, zömmel búvárokat.

Valaki virágot dob a Dunába az áldozatok emlékére a katasztrófa helyszínén (Fotó: MTI)

Valaki virágot dob a Dunába az áldozatok emlékére a katasztrófa helyszínén (Fotó: MTI)

Mun Dzse In elnök utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden tőle telhetőt a dél-koreai turisták megsegítésére.

A Very Good Tour dél-koreai utazási iroda tudatta, hogy a balesetet szenvedettek 38 hozzátartozója úton van Budapestre, és pénteken megérkezik.

A baleset miatt hajózási zárlatot léptettek életbe a Duna fővárosi szakaszán a folyásiránnyal szemben a Lánchídtól az Árpád hídig.

A balesetet szenvedett sétahajó üzemeltetője, a Panorama Deck Kft. azt közölte, hogy a Hableány fedélzetén a teljes befogadóképesség – vagyis 60 ember – számára megfelelő mentőfelszerelés volt.

A svájci székhelyű Viking hajózási társaság megerősítette csütörtökön, hogy Sigyn nevű sétahajója volt részese a balesetnek. A Viking hajóján lévők közül senki nem sérült meg. A társaság együttműködik a hatóságokkal a baleset körülményeinek kivizsgálásában – közölte a cég.