2024. május 8., szerda
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D'ITALIA

A tökéletes kicentizés

Hosszú és sík szakasszal “pihent” rá a mezőny a Giro három napos, sorsdöntő záró hétvégéjére. Mivel az egész megmérettetés utolsó mezőnyhajrája volt kilátásban, a fókuszban a nagy sprinterek és csapataik voltak, elsősorban a lila ponttrikós Démare és kihívója, Ackermann, akik között a szakasz előtt mindössze 13 pont volt a különbség (200-187).

Mivel a lehető legtöbb pont megszerzése miatt kulcsfontosságú volt összehozni a mezőnyhajrát, csak három embert engedett el a főcsoport, két olasz, Maestri és Cima mellett a kiváló tempómenő német Denz szökött. Ám valószínűleg épp az élboly kis mérete miatt a mezőny kissé könnyelműen vette az üldözést, olyannyira, hogy az utolsó néhány tíz kilométeren belül már egyre valószínűbbnek tűnt a hazaérés. Az utolsó kilométeren belül a három elöl haladó elkezdte nézegetni egymást, az idegtépő másodpercekben pedig a mezőny rohamosan közeledett, mígnem a trióból legjobb hajrásnak számító Cima hosszú sprintbe kezdett, és előnyéből szó szerint hajszálnyit megtartva, behúzta a szakaszt az Ackermann vezette mezőny előtt. A német egyébként a második hellyel magára ölthette a ponttrikót.

Végeredmény, 18. szakasz (Valdaora/Olang–Santa Maria di Sala, 222 km): Damiano Cima 4:56:04 óra, Pascal Ackermann, Simone Consonni, Florian Sénéchal, Ryan Gibbons a. i. stb.