2024. április 26., péntek

Köszönőlevél a játszótérért

Strapabíró játszótéri elemek a bácskossuthfalvi parkban, Pecsenka László jóvoltából

A bácskossuthfalvi Pecsenka László példát mutatott egy egész falunak azzal, hogyan kell egy indulatokat kiváltó vitás kérdést bölcsen kezelni, és a közösség javára fordítani. Idejét, erejét nem sajnálva, falubeli vállalkozók és a helyi közösség hozzájárulásával több elemmel gazdagította ugyanis a Kossuth park játszóterét. Tettét a település helyi közösségének tanácsa Köszönőlevéllel hálálta meg. Az elismerést a hétvégi falunap keretében megtartott díszülésen vehette át.

Pecsenka László átveszi az elismerést (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Pecsenka László átveszi az elismerést (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az interneten olvasva az indulatos hozzászólásokat és az utcán szóba elegyedve a falubeliekkel is szembesültem azzal a vitával a közelmúltban, hogy bizonyos vélemények szerint a játszótérre érkező elemek gyengék, és csak a kisebb gyermekek használatára vannak kialakítva. Többen a vandál kezektől is féltették az új mászókát, csúszdát, hintát. Hallván a kétségeket, nyugdíjas lakatosként arra az elhatározásra jutottam, hogy készítek időt álló, az idősebb gyermekek vagy akár a szüleik számára is élvezhető játékelemeket. Az internetet hívtam segítségül, szétnéztem, hogy mik is az aktuális trendek a nagyvilágban, és hogy azok a játékelemek hogyan vannak kialakítva – árulta el Pecsenka László, és elmesélte azt is, hogy először készített rugóhintát és baggert próbaként.

– A Facebookon meghirdettem az elkészült elemeket, és felkértem a falubeli gyerekeket, hogy teszteljék le a végeredményt, vagyis próbálják ki, és mondják el a véleményüket. Lejöttek, megnézték, kipróbálták, tetszett nekik. Ekkor arra gondoltam, hogy egyeztetek a falu helyi közösségével, hogy támogatják-e az elképzelésemet, és felkerestem több helyi vállalat képviselőjét is az ötletemmel. Partnerekre leltem, illetve erkölcsi, eszközbeli és anyagi támogatásukról is biztosítottak – mondta el a lakatos mester, aki az elemek súlybírását, és biztonságosságát is belekalkulálta a kialakításukkor.

A falunapon alaposan letesztelték a gyerekek a játékelemeket, az örvényforgó folyamatos használatban volt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A falunapon alaposan letesztelték a gyerekek a játékelemeket, az örvényforgó folyamatos használatban volt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Súlyosabb gyerekek vagy akár a szülők is élvezhetik az eddig elkészült hat elemet, a hintákat, az örvényforgót, a baggerokat, a bújókát, a mászókát. További terveim is vannak, már készülnek az újabb elemek a műhelyemben. Egy rugós hintát és szörfdeszkát is elképzeltem a játszótérre. Többet viszont nem szeretnék elárulni, meglepetésnek tartogatom – mondta el Pecsenka, és hozzátette, hogy ő ugyan betegnyugdíjasként éli a mindennapjait, de szereti a gyerekeket, és kizárólag ez motiválta, amikor elkezdte bővíteni a játszótér elemeit, illetve amikor létrehozta a Hoopli márkanevet.

– Ezek a játékok fa és fém felhasználásával készültek, de a szilárdságuk érdekében betont is felhasználtam. Odafigyeltem, hogy a balesetek megelőzése miatt bizonyos részei védettek legyenek strapabíró műanyaggal, itt elsősorban a fejsérüléseket kalkuláltam bele. A hintákat is műanyag csavarvédelemmel láttam el. Az a rész, amin a gyerekek ülnek, gumival van bevonva, de fém az alapanyaga, így védi a gyerekeket a nem kívánt és az előre nem kiszámítható ütésektől. Természetesen az elemeket minden kicsiny gyermek szülői felügyelettel használhatja, az idősebbek pedig a célnak megfelelően. Igyekeztem a kialakításuknál felhasználni a több évtizedes tapasztalataimat a lakatos szakmában, amit főleg Németországban szereztem meg, illetve igényesen, lelkiismeretesen viszonyultam a munkához – mesélte el Pecsenka László a falunapi díszülés után, amelyen átvette a helyi közösség tanácsának köszönőlevelét.