2024. március 19., kedd
TARTOMÁNYI KÉPVISELŐHÁZ

A környezetvédelemtől függ életminőségünk

Igor Mirović: Az ökológiai nyilatkozat nem azonnali megoldásokat jelent, hanem irányt mutat a következő időszakra

Hatalmas gondot jelent ma a környezetszennyezés, negatív hatást fejt ki életkörülményeinkre ott is, ahol nem is vesszük észre. Vajdaságban sok helyütt még iható vezetékes víz sincs. Ez és az ehhez hasonló kérdések osztották meg a hatalmi és ellenzéki képviselőket, vagyis szüksége van-e a tartománynak egy környezetvédelmi nyilatkozatra.

Üresen maradtak az ellenzéki padsorok (Fotó: Ótos András)

Üresen maradtak az ellenzéki padsorok (Fotó: Ótos András)

A Tartományi Képviselőház mai ülésén elfogadta a napirenden szereplő környezetvédelmi nyilatkozatot, noha az ellenzék azzal érvelt, hogy eddig is meglehetősen kevés intézkedés volt a környezetvédelem terén, s ezzel az általános határozattal sem kerülünk közelebb a konkrétumokban megnyilvánuló javításához. Igor Mirović kormányfő elismerte, hogy már az elmúlt években, de évtizedekben is sokkal többet kellett volna tenni a környezet szennyezésének megelőzése érdekében, és azon véleményének adott hangot, hogy igenis kell a tartománynak egy ilyen keretdokumentum, amiből aztán számos konkrét intézkedés, projektum következik. A deklaráció fontos szereppel ruházza fel az oktatásügyet, mert a környezetvédelemmel való foglalkozást már iskoláskorban el kell kezdeni, és emellett a civil szektor közreműködésének fontosságát is hangsúlyozza. Két ökológiai jellegű hetet is tartanak majd minden évben Vajdaságban, megszervezik a tisztaság hetét és a zöld hetet, amelyhez majd számos akció, kezdeményezés kapcsolódik. Mirović elmondása szerint nem arról van szó, hogy azonnali megoldásokat eszközölhetne ez a deklaráció, hanem arról, hogy irányt mutat egy rendkívül fontos kérdésben a következő időszakra. Sok pénzbe kerül a környezet megóvása – mondta –, de ilyen esetben nincs helye a költségek miatti sajnálkozásnak, mert a tisztább, élhetőbb, minőségibb, biztonságosabb életnek nem lehet árat szabni. A hatalmi koalíció tagjaként dr. Bagi Bojan, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője is a dokumentum elfogadása mellett szállt síkra: fontos meghatározni azokat a célokat, amelyeket el szeretnénk érni – jelentette ki. Egy másik napirendi pont kapcsán elmondta: pozitív fejleménynek számít az egészségházak irányításával kapcsolatos jogkörnek a tartományi kormányra való átruházása, mert ekképpen egy teljesen áttekinthető és zárt egészségügyi rendszert kaphatunk, amely hatékonyabb ügyintézést eredményezhet. Az önkormányzatokat továbbra sem zárják ki az egészségházak működtetéséből, függetlenül attól, hogy a továbbiakban nem alapítói ezeknek az intézményeknek.

Nem értett egyet az elhangzottakkal Csonka Áron, az Alternatíva Vajdaságért képviselőcsoport tagja. Ez a frakció továbbra sem vesz részt a parlament munkájában, bojkottálja az üléseket, ahogyan a Demokrata Párt frakciója is. Csonka szerint az egészségvédelmi hálózat átruházása a tartományi kormányra negatív következményekkel járhat: politikai alapon nevezik majd ki az igazgatókat, és emiatt számos visszaélés történhet. A környezetvédelmi határozatot sem támogatta, mert mint mondta, a tiszta ivóvizet sem tudja szavatolni a tartomány. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Adán 2010 óta figyelmeztetnek folyamatosan az illetékesek arra, hogy az ivóvízben a megengedettnél tizennyolcszor magasabb az arzén mennyisége. Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt frakcióvezetője szerint nevetséges és jelentéktelen kísérlet a környezetvédelmi deklaráció elfogadása, és ezt azzal az adattal próbálta alátámasztani, hogy az idén a tartomány csak 927 millió dinárt fordít erre a célra, Újvidék önkormányzata viszont 1,6 milliárdot. Amíg Vajdaság drága székházat építtet a tévének, addig kevesebb pénz jut a környezetvédelemre – értékelte.

A tartományi kormány nem foglalkozik eléggé a Nagy-bácskai-csatorna meg a Fruška gora Nemzeti Park kérdésével sem – mutatott rá Robert Kolar, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselője. Szerinte elég lenne, ha a meglévő jogszabályokhoz tartaná magát a vezetőség, nem kellenek újabb határozatok. Hasonló a Demokrata Párt álláspontja is, azzal, hogy Goran Paunović frakcióvezető szerint nem ez a kérdés volt a legfontosabb napirendi pontja az ülésnek: az egyetemi karok tanácsát is kinevezték, s mint mondta, a DP -hatalom idejében 19 párttag került be ebbe a testületbe, a haladók most több mint hatvanat delegáltak. Szerinte ez jól mutatja ennek a hatalomnak a viszonyulását az intézményes rendszerhez.

A ház elfogadta a Vajdaság és a kínai népköztársaságbeli Hebei Tartomány (Hopej) közötti együttműködés elmélyítésének szándéknyiltkozatát és az Európai Ügyek Alap üzleti jelentését is. Módosították a falufejlesztési program idei tervét.