2024. április 27., szombat

Méhészek, iskolák, halastavak támogatása

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság jóvoltából három pályázat keretében írtak alá támogatásról szóló szerződéseket tegnap a tartományi kormány épületében. Ezúttal a méhészeket, a mezőgazdasági iskolákat, valamint a halastavak rendezését vagy újak létrehozását támogatta az illetékes titkárság. Összesen 124 szerződést osztott ki Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár. A támogatási szerződések összértéke meghaladja a 125 millió dinárt, ebből a tartományi kormány, a mezőgazdasági titkárságon keresztül több mint 65 millió dinárt biztosított. Az első pályázat keretében 108 méhésszel írtak alá szerződést, a titkárság 25 millió dinárral támogatta ezt az ágazatot. A halastavak támogatásáról öt szerződést írtak alá, összesen 20 millió dinár értékben. Ezenkívül tíz mezőgazdasági középiskolával és egy mezőgazdasági egyetemmel írtak alá 20 millió dinár értékű szerződést.

− Hangsúlyozni kell azt, hogy a méhészetben 2016 óta ötszörösére emelkedtek a támogatások,

5 millió dinárról egészen 25 millió dinárra, amennyit a mai szerződések által osztottunk ki, valamint azt is ki kell emelni, hogy a negyven évnél fiatalabbakat és a hölgyeket nagyobb arányú költség-visszatérítéssel támogatjuk, hiszen egyre többen érdeklődnek a különböző mezőgazdasági ágazatok iránt – mondta Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár.

Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes ismertette a támogatással kapcsolatos tudnivalókat.

− Öt hektár alapterületű új halastavat sikerült a pályázatnak köszönhetően kiépíteni, és több mint 127 hektárnyi, már meglévőt felújítani. A méhészek kaptárakat, méhcsaládokat, a méhészetben használatos eszközöket, valamint a méznek a feldolgozásához, csomagolásához használatos eszközöket tudnak a támogatás révén vásárolni. A mezőgazdasági egyetem és a tíz, Vajdaságban működő mezőgazdasági középiskola támogatása a gyakorlati oktatásban fog megnyilvánulni, hiszen az iskolák ezáltal új mezőgazdasági eszközöket, gépeket szerezhetnek be. A magyarkanizsai, valamint a topolyai középiskola is támogatásban részesült, ami magyar vonatkozásból is fontos. A Vajdasági Magyar Szövetség szerepvállalása a tartományi kormányban nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ez a két intézmény is már évek óta folyamatosan tud eszközöket biztosítani fejlődésükre – hangsúlyozta Ótott Róbert.

A topolyai Mezőgazdasági Iskola az idén is sikeresen pályázott, ezúttal egy többfunkciós gép megvásárlására.

− A mezőgazdasági titkárságnak köszönhetően az iskola mezőgazdasági eszköz beszerzésére kapott támogatást. Egy önjáró rakodóra pályáztunk, amit a termelésben fogunk használni, valamint a diákok képzésére is. A tangazdaság udvarán többféle munkálatot elvégezhet ez a gépezet. Használni tudjuk a bálarakodásban, a trágyázásban, valamint különböző paletták mozgatására, termékek szállítására is – mondta Tóth Tibor igazgató.

A muzslyai Bálint János négy évtizede foglalkozik méhészettel, és igyekszik minden pályázaton részt venni, hiszen a támogatások nagy segítséget jelentenek családi vállalkozása számára.

− Méhészettel immár negyvenkét éve foglalkozom, és nagy örömömre a fiam és a menyem is csatlakozott hozzám, így igazi családi vállalkozásról beszélhetünk. Jelenleg több mint ezer kaptárral méhészkedünk, és ez a pályázat is, amelyet a mezőgazdasági titkárság nyújtott, nagy segítséget számunkra, hiszen az idén 400 új kaptárt vásároltunk – vallotta a méhész.