2024. április 18., csütörtök

Ki regulázza a regulázót?

Rengeteg ember használja a közösségi oldalakat, borzasztó mennyiségű adatot töltenek fel saját magukról és másokról a felhasználók, és többnyire azt gondolják, hogy az adatok, képek, videók biztonságban vannak.

Sean Parker, a Facebook egykori társalapítója és elnöke szerint a közösségi oldalnak az a célja, hogy a felhasználók függővé váljanak a platformtól, és ezt már az elején tudatosan így tervezték.

– Voltak, akik feljöttek hozzám, és azt mondták: nem vagyok fenn a közösségi hálón. És én azt mondtam: oké, majd leszel. Erre mondták: nem, nem, nem. A valós életbeli interakciókat értékelem. A pillanatot értékelem. A jelenlétet értékelem. Az intimitást értékelem. És én mondtam volna nekik: nem muszáj részt venned, de végül úgyis elkapunk – nyilatkozta nemrég Parker egy interjúban.

Manapság sokan el sem tudják képzelni életüket a közösségi hálózatok nélkül, hiszen oda érkeznek az üzenetek, ott követhetik az ismerőseik, rokonaink életét, és így nem kell feltétlenül látogatóba menni, sokan pedig a munkájuk miatt is használják. A túlduzzadt közösségi platformot egyre többen használják, ami egyre nagyobb kockázatot jelent, mert ennyi adatot nagyon nehéz biztonságosan kezelni.

Tavaly nagy botrány rázta meg a Facebook közösségi hálózatot, amikor a Cambridge Analitica több tízmillió Facebook-profilhoz fért hozzá, hogy a begyűjtött adatokat felhasználják a kampány során.

Ezt követően világszerte jelentek meg olyan cikkek, útmutatók, hogyan lehet nyomtalanul kitörölni egy Facebook-fiókot, habár ez a gond sem volt új keletű (a Google Trends szerint 2011-ben tetőzött az érdeklődés a facebookos törlés iránt), hiszen ha egyszer valaki fiókot nyitott a közösségi portálon, azt nem olyan egyszerű megszüntetni, hiszen nem is célja a mamutvállalatnak az, hogy valaki elszakadjon a „közösségtől”.

Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője a választások tisztasága érdekében és az adatok szivárgása miatt olyan változtatásokat léptetett életbe, melyek állítólag a felhasználók biztonságát növelik. A Facebook a következőkre összpontosít ennek érdekében: az idegen beavatkozás megakadályozása, a kamuprofilok gyorsabb kiszűrése és törlése, a hirdetések átláthatóságának a növelése, valamint a hamis hírek terjesztésének a csökkentése. Amit terveztek, azt meg is valósították, habár ez sokaknak nem tetszik, és itt főként a politikai vonatkozású bejegyzésekre, videókra gondolok, ezeket a Facebook gyakrabban törölte vagy tiltotta le. Itt felvetődik az a kérdés is, hogy milyen joga van vagy mennyire felkészült a közösségi oldal eldönteni, hogy vajon politikailag melyik feltöltés számít sértőnek vagy szélsőségesnek. A legutóbbi „akciót” az Instagrammal integrálódott Facebook májusban hajtotta végre, amikor 265 profilt, oldalt és csoportot távolítottak el, mert állítólag választásokat próbáltak befolyásolni az afrikai országokban és a világ más részein.

Önt letiltották valaha a közösségi oldalakról?

Igen: 39 (14,6%)

Nem: 166 (62,2%)

Nem használom a közösségi oldalakat: 62 (23,2%)

Chris Hughes, egykori Facebook-alapító a New York Times online felületén megjelent cikkében arról ír, hogy szerinte egykori társa, Mark Zuckerberg egy mamut hírbirodalom és manipulációra lehetőséget adó médium felett uralkodik, ezért a céget ebben a formában fel kell számolni, és a gyógyszerellenőrzési vagy egyéb szabályozó hatósághoz hasonlóan a Facebookot is szabályozni kell. Hughes elmondta még, hogy azon túl, hogy a Facebook hatalmas profitot termel és hirdetési piacot tart fenn, Mark Zuckerberg nem tartozik elszámolással sem a részvényesek, sem a felhasználók, sem a kormány felé, ezért szerinte a kormánynak be kell avatkoznia és szabályoznia szükséges a Facebookot. Olyan ellenőrizetlen és óriási hatalom összpontosul Zuckerberg kezében, amilyen még az amerikai kormánynak sincs. Szerinte Zuckerberg egymaga dönthet arról, hogy mit lássanak százmilliók az üzenőfalukon, kiktől kaphassanak üzenetet, és kikkel léphessenek kapcsolatba.

Itt nem arról van szó, hogy a közösségi oldalak vagy hálózatok nem törölhetik ki azoknak a felhasználóiknak a profilját, akik nem tartják be a szabályokat, hanem arról, hogy ki képes azt ellenőrizni, mit csinál a Facebook. Egyre többen emelik fel szavukat a mamutvállalat terjeszkedése és önkényeskedése ellen, talán itt az ideje megszabni azokat a szabályokat, amelyeket nem a Facebook ír, hanem éppenséggel rá vonatkoznak. Egyetértek azzal, hogy a Facebooknak is alaposan „regulázni” kell felhasználóit, a sértő, szélsőséges bejegyzéseket nem lehet engedélyezni, azokat pedig, akik szélsőséges ideológiákat, nézeteket terjesztenek, le kell tiltani. De ki bünteti meg a közösségi portált, ha netán jogtalanul vett le, mondjuk, egy videót, amit egy facebookos dolgozó elfogadhatatlannak ítélt meg, habár nem az?