2024. május 8., szerda

Elszámolási hiányosságok a zombori közkórházban

A betegbiztosításból fedeztek egyéb kiadásokat

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) negatívan értékelte a Dr. Radivoj Simonović Közkórház gazdálkodásának törvényszerűségét, egyben fenntartásai vannak a kórház 2017. évi pénzügyi beszámolóival szemben. Ezekben az ÁSZ szerint 29,1 millió dinárt félrekönyveltek, hiányos és téves adatokat szolgáltattak a kórház tulajdonáról, pénzügyi kötelezettségéről és vagyonáról, bevételéről és kiadásairól, költségleírásairól.

Százmilliós mulasztások a közkórház gazdálkodásában (Fotó: Fekete J. József)

Százmilliós mulasztások a közkórház gazdálkodásában (Fotó: Fekete J. József)

A pénzügyeket ellenőrző állami intézmény által feltárt szabálytalanságok egyike 102,2 millió dinárra rúg, ebből 43,3 millió közvetlenül a kórház alkalmazottait érinti. A közkórház ugyanis túlórát rendelt el a rövidített munkaidővel dolgozók számára. Az ÁSZ szerint a rövidített munkaidő eleve szabályellenes, ráadásul a túlórát tévesen számolták el.

Mindemellett a zombori közkórház közbeszerzési eljárás nélkül költött el 23,6 millió dinárt vásárlásra és szolgáltatásokra, a korábbi években fölhalmozott kötelezettségeket pedig a kötelező egészségügyi járulék terhére fizette 19,4 millió dináros összegben, ez ugyancsak szabálytalan.

Az Állami Számvevőszék elrendelte a szabálytalanságok kiküszöbölését, erről jelentést kér, és a közkórháznak bizonyítania kell, hogy az ÁSZ ajánlásainak megfelelően járt el a pénzügyek rendezése terén.

Az ÁSZ egyébként a helyi önkormányzat költségvetését is felülvizsgálja. Az ellenőrzésre kiszemelt 25 helyi önkormányzatból egyedül még a zomboriban tart a könyvvizsgálat, a többi esetében már elkészült az ellenőrzés jelentéstervezete.