2024. április 27., szombat

Nagy volt a szavazási kedv

A vajdasági magyarok is véleményt nyilvánítottak

Első alkalommal vehettek részt a vajdasági magyarok az európa parlamenti választáson, és adhatták le voksukat 9 magyarországi politikai párt valamelyikére. A külhoni magyarok közül többen postán küldték el a szavazatukat, így a magyarországi Nemzeti Választási Irodához a hivatalos adatok szerint ma reggelig a választói névjegyzéken szereplő 115 ezer személy közül 54 005 levélszavazat érkezett be. A belgrádi Magyar Nagykövetségen, valamint a szabadkai főkonzulátuson a levélszavazatokat még ma is leadhatták azok a magyar állampolgársággal rendelkezők polgárok, akik május 2-áig bejegyeztették magukat a magyarországi választói névjegyzékbe.

Öt óráig a választók nyolcvan százaléka járult az urnák elé Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán (Patyi Szilárd felvétele)

Öt óráig a választók nyolcvan százaléka járult az urnák elé Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán (Patyi Szilárd felvétele)

Győri Judit, a Magyarország belgrádi nagykövetségén felállított választási bizottság elnöke lapunknak elmondta, hogy ma folyamatosan érkeztek a levélszavazatok a belgrádi külképviseletre, illetve a múlt héten is többen éltek ezzel a lehetőséggel. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélszavazatai mellett ma azok is voksolhattak, akiknek ugyan van magyarországi lakcímük, de Belgrádban élnek és dolgoznak, illetve turistaként tartózkodtak a szavazás idején a szerb fővárosban.

– A választási névjegyzékben 112-en regisztráltak, s közülük délután fél hatig 101-en jelentek meg – tudtuk meg Győri Judittól, aki elmondta, hogy a szavazás során addig nem történt rendkívüli esemény, ami megzavarhatta volna a voksolást. Beszélgetésünk idején egy nagyobb csoport látogatott el a nagykövetségre, magyarországi turisták érkeztek a belgrádi külképviseletre, hogy leadják szavazatukat. Ők előre jelezték e szándékukat.

Ma nagy volt a forgalom Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán is, ahol korábban 585 személy jelezte, hogy a külképviseleten kívánja leadni szavazatát az európai parlamenti választásokon. A szavazás folyamatáról Vizi Lászlót, a Külképviseleti Választási Iroda elnökét kérdeztük.

– Három munkaasztalnál várjuk a választókat, és öt urnát helyeztünk ki annak érdekében, hogy zökkenőmentesen, folyamatos legyen a szavazás. Öt percnél többet senkinek sem kellett várakoznia, hogy leadhassa szavazatát. Az első szavazó már hat óra után öt perccel megjelent. Öt óráig a külképviselet választói névjegyzékén szereplő 585 választó közül 471 adta le szavazatát, tehát 80 százalékuk. Ez a szám mutatja, hogy nagy a szavazási kedv. Egész nap a levélcsomagok leadására is volt lehetőség, sőt a levélcsomagokat is át lehetett venni. A levélcsomagok leadására egy külön helyiséget rendeztünk be. Szombatig körülbelül negyvenezer polgár adta le levélszavazatát – nyilatkozta lapunknak Vizi László.

A választók főleg délelőtt és késő délután járultak az urnák elé. Ezt már dr. Ladóczky Gyula külképviseleti megfigyelőtől tudtuk meg.

– Igen nagy a szavazói hajlandóság. Ennek egyik oka az, hogy a konzulátusra az jelentkezett, aki eleve szavazni akart. Semmilyen rendellenességet vagy szabálytalanságot nem észleltünk. A kora reggeli és a déli órákban kevesebben, de a délelőtti és a késő délutáni órákban más tömegesen érkeztek a szavazók – mondta Ladócky Gyula.