2024. március 29., péntek

Árverésen a zentai cukorgyár

Nagy felújítással ugyan, de beindítható lesz a termelés

Áruba bocsátották a 2017 májusa óta csődeljárás alatt lévő zentai TE-TO Cukorgyár Rt.-t – erősítette meg tegnap Milan Miščević csődbiztos, aki elmondta, hogy a licitációra június 25-én kerül sor, és a gyár vagyonát kilenc egységre bontva kezdik árulni.

A vagyon legértékesebb része, vagyis a komplett gyár kezdőára 501 millió dinár (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A vagyon legértékesebb része, vagyis a komplett gyár kezdőára 501 millió dinár (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

– Megtörtént a gyár értékelése, e szerint az összvagyon 9 millió 163 ezer euró, amelyet kilenc funkcionális egységre bontva bocsátunk áruba. Az egyes egységben található a vagyon legjelentősebb, legértékesebb része, amely magában foglalja a gyár összes létesítményét, a földeket, a felszerelést, a közlekedési eszközöket, a tartalékokat, vagyis mindent, ami a cukorgyártáshoz tartozik, és ennek 501 millió dinár a kikiáltási ára. Külön egységekben található egyebek között a részvénytársaság igazgatósági épülete, egy lakás a Tóparti utcában, üzlethelyiség a Posta utcában és több parcella Tiszaszentmiklóson, Csókán, Adán és Magyarkanizsán. Ezek olyan parcellák, amelyeket a cukorgyár azért vásárolt meg, hogy ott tárolja a műszaki hulladékát, és ezek elég rossz minőségű földek. Azért is lettek különválasztva, hogy magát a gyárat magasabb áron lehessen eladni. Ha megtörténik a gyár eladása, abból a pénzből ki kell fizetni a hitelezőket és a bíróság által megállapított kötelezettségeket. Így a felvásárló, vagyis az új tulajdonos egy hitelektől és kötelezettségektől mentes gyárat vásárol meg – hangsúlyozta Milan Miščević csődbiztos, aki kérdésünkre elmondta, hogy van érdeklődés a cukorgyárra, de ez ügyben még semmit nem mondhat, hiszen amíg valaki hivatalosan nem jelentkezik, és nem fizeti be a letétet, addig nem is számít valódi érdeklődőnek.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

– A nyilvános árverésen az vehet részt, aki megvásárolja az eladási dokumentációt és befizeti a letétet, ami 200 millió dinár. Vannak potenciális érdeklődők, őket értesítettük is arról, hogy áruba bocsátottuk a cukorgyárat, és most várjuk, hogy jelentkeznek-e. A licitáción egyaránt részt vehet szerbiai és külföldi jogi és magánszemély is. Amennyiben senki sem kvalifikálja magát az árverésre, újabb tendert kell kiírni, csökkentett árakkal – hangsúlyozta Miščević, aki hozzátette, habár a zentai cukorgyárban 2015-ben volt az utolsó kampány, vagyis akkor volt utoljára termelés, a gyár továbbra is üzembe helyezhető. Felújításra szorul ugyan, az új tulajdonosnak be kell ruháznia, de utána beindulhat a termelés.

Az árverésre június 25-én kerül sor a valamikori Šampion ételgyárban kialakított irodahelyiségben.