2024. április 26., péntek

Éhen halt a bécsi szerb család?

Három holttestre bukkantak az osztrák fővárosban

Holtan találtak egy bécsi lakásban egy szerb édesanyát és két ikerlányát – számolt be ma a média a hét elejére tehető feltárásról. A rendőrséget a család egyik barátja riasztotta, a hatóság kénytelen volt feltörni a lakás ajtaját. Az előszobában V. M. (45) holttestére bukkantak, majd a nappaliban levő heverőn a 18 éves ikerpár holttestét is megtalálták.

A szerb média arról számolt be, hogy egyelőre nem ismert a halál oka, a magyar sajtó információi alapján viszont az osztrák rendőrség ma közölte, a jelek szerint éhen haltak a család tagjai. Közölték továbbá, hogy a 45 éves anyára és 18 éves ikerlányaira önkormányzati lakásukban bukkantak rá kedden az osztrák főváros Floridsdorf körzetében. A hírek szerint a boncolást követően kiderült, hogy a három nő éhen halt március végén vagy április elején – számolt be Patrick Maierhofer rendőrségi szóvivő. Hozzátette, hogy az első toxikológiai vizsgálat nem mutatta ki a mérgezés nyomait. A következő hetekben további részletes vizsgálatokat végeznek.

A nyomozók nem találtak betörésre vagy erőszakra utaló jeleket a lakás átkutatása során. A hatóságok szerint nem valószínű, hogy a nőket – vagy akár csak az ikerlányokat – bezárták vagy kényszerrel tartották a lakásban. Az elzártan élő, kevés kapcsolattal rendelkező család nem hagyott hátra búcsúlevelet, és élelmet sem találtak otthonukban.

A feltételezések szerint a tragédia az anya pszichés betegségével állhat összefüggésben. A nőnél, aki korábban már többször keresett menedéket anyaotthonban, évekkel korábban felállították a diagnózist.

A család nem volt ismeretlen az ifjúságvédelmi hatóságok előtt, az iskolaköteles kor elhagyását követően, 2016 őszétől, a lányok nem látogatták korábbi oktatási intézményüket. A hatóságok tisztázták a helyzetet, és úgy döntöttek, hogy nincs szükség további intézkedésre. Az üggyel foglalkozó illetékesek szerint semmi sem utalt arra, hogy a lányok ártalmas pszichés vagy fizikai befolyás alatt álltak volna.

A Tanjug meg nem erősített értesülései szerint a lányok fogyatékossággal élő személyek voltak, s anyjukkal együtt korábban többször menekülni kényszerültek az erőszakos családfő viselkedése miatt. A családnál mindent rendben talált a szociális központ is az ellenőrzés során. Egy szomszédasszony ugyanis még két évvel ezelőtt értesítette az illetékeseket arról, hogy az anya nem tud gondoskodni a lányairól, de azok nem avatkoztak közbe. Most azt feltételezik, hogy az anya elhunyt, a lányok pedig nem tudtak élelemhez jutni.