2024. április 27., szombat
ZOMBOR

Vége a tavaszi várostakarításnak

Az egyházi ünnepek és a munkaszüneti napok miatt a tervezettnél valamivel tovább tartott a Tisztaság hónapja elnevezésű lomtalanítási akció. Az idén rekord mennyiségű, 9160 köbméter szemetet takarított össze a Čistoća kommunális közvállalat három peremvárosi településen, és a város 304 utcájában. A lomtalanításban naponta 10-12 erőgép vett részt, a járművezetők mellett 12-14 munkás segédkezett a szemét eltakarításában.

Nagyobb fennakadások nem voltak a munkában, de a kommunális közvállalat az illetékes hatóságokkal egyetemben negyven év után szeretné újragondolni a Tisztaság hónapja koncepcióját, egyrészt egyes polgárok hanyagsága, másrészt a Čistoća mulasztásai miatt.

Előfordult ugyanis, hogy a március végén kezdődött akció során akár egy hónappal a megadott időpont előtt már kirakták a szemetet az utcára, és ezzel elcsúfították a városképet. Gyakran nem megfelelő helyre tették a hulladékot, például vizesárkokba, oszlopok köré, ez megnehezítette a lom pótkocsira pakolását, vagy az úttest mellé pakolták a kacatot, ez pedig a közlekedést akadályozta.

Sok gondot okoztak a hulladékgyűjtők, akik rendszeresen és módszeresen föltúrták és széthúzták a szemétkupacokat.

MEGVÁLTOZOTT A KIDOBOTT HOLMIK STRUKTÚRÁJA

A város lomtalanítása során a Čistoća elviszi a megunt, rossz bútorokat, az udvari és a kerti hulladékot, az építkezési törmeléket. Korábban a kerti hulladék képezte a szemét legnagyobb részét, a kidobott bútorokra meg akadt „vevő”, hiszen valami hasznosítható van mindegyik bútordarabban, a villanytűzhelyeket, bojlerokat, mosógépeket elviszik, jobb esetben fölvásárolják a városban köröző ócskavasasok. Az építkezési törmelék korábban az eltakarítandó szemét összességében legfeljebb 35 százalékot tett ki. Az idén ez az arány elérte a 60 százalékot. A Čistoća figyelmét se kerülte el a polgárok furfangja: a házaik adaptálását, a melléképületek bontását a Tisztaság hónapja kezdetét megelőző időszakra időzítették, ilyenkor több konténernyi tégla, cserép kerül egy-egy épületből az utcára, amitől elegánsan, a Čistoća költségén szabadulnak meg. Illetve a polgártársaik terhére, akik azért is fizetnek a költségvetésen keresztül, amit nem az ő javukra végzett a közvállalat. Az idei lomtalanításra tervezett 17 millió dinárból eddig 13 milliót használt fel a Čistoća, de költségvetés-módosításért fordul a városi önkormányzathoz, mert most még a Zombor vonzáskörébe tartozó 15 faluban is el kell végeznie a lomtalanítást.

Persze a tavaszi nagytakarítást végzők is hibáztak a munka során, olykor elfelejtették elsimítani a szeméttől megszabadított közterületet, de az is megtörtént, hogy a szeméthegy árnyékában lapuló kupacot észre se vették. A polgárok hívására viszont elhárították ezeket a mulasztásokat.

A közvállalatot leginkább az építési hulladék mennyiségének megduplázódása aggasztja, ez a legfőbb oka a Tisztaság hónapja akció újragondolásának, aminek egyik következménye az lehet, hogy a közvállalat megszab egy felső határt, hogy háztartásonként mennyi szemetet hord el ingyenesen.

ÚJ SZOLGÁLTATÁS

A Čistoća eddig is összeszedte a közutakon elhullott állatokat, de nem rendelkezett teljes zoohigiéniai szolgáltatással, az elhullott háziállatok elszállításához egy magasabb szervhez, az állami kézben lévő Proteinka céghez kellett fordulni. A Čistoća most beszerzett egy alkalmas zoohigiéniai szállítójárműt, amit júniusban helyez majd üzembe. A felhasználók a májusi szemétdíj számlájával együtt részletes tájékoztatást kapnak arról, hogy melyik telefonszámon jelezzék, ha a háztáji állományban elhullott valamelyik állat.