2024. április 27., szombat

„Ígérem, hogy visszajövünk”

Fergeteges koncertet adott Mága Zoltán a zenésztársaival a Szabadkai Zsinagógában

Nagyszabású koncertre került sor pénteken este a Szabadkai Zsinagógában, ahol Mága Zoltán világhírű magyar hegedűművész lépett fel az általa alapított Budapest Primarius Szimfonikus Zenekarral, kiegészítve a Budapest Gypsy Virtuózokkal. A hangverseny a másodszor útjára indított 100 templomi jótékonysági koncertsorozat keretében zajlott. Szabadka volt a 26. állomás. A magyar kormány támogatásával megvalósult koncerten elsősorban ismert magyar zeneszerzőink művei csendültek fel, de a közönség egyházi és jiddis zenét is hallhatott.

Mága Zoltán a Szabadkai Zsinagógában (Gergely Árpád felvétele)

Mága Zoltán a Szabadkai Zsinagógában (Gergely Árpád felvétele)

Mága Zoltán először adott koncertet Szabadkán. A fellépést óriási érdeklődés övezte, a zsinagógában minden hely foglalt volt. Beengedték azokat is, akiknek nem jutott jegy, így sokan állva nézték végig a csaknem három órás koncertet. Mága Zoltán és kiváló zenésztársai megközelítőleg tíz ráadásszámot játszottak. Ekkor már mindenki felállt és megállás nélkül tapsolt.

A koncert több meglepetést is tartogatott, egyik pillanatban Mága Zoltán lement a padsorok közé és az emberek közt sétálva játszott. Elsétált a leghátul állókhoz is. A továbbiakban személyesen ajándékozott CD-t a legfiatalabb, a legidősebb és a legtávolabbról érkezett rajongóknak, végül pedig mindenki kapott ajándék hanganyagot.

Mága Zoltán nem csupán művészi munkájával és közéleti szerepvállalásával, hanem az emberségességével is jó példával jár elöl. A nívós koncertek rendezése számtalan esetben egybeforr a jótékonysággal, Mága Zoltán ugyanis a küldetésének érzi, hogy segítsen.

– A magyar emberek összefogásával és a kormányunk támogatásával immár második alkalommal indítottam útjára a 100 templomi jótékonysági koncertsorozatunkat, amely – hála Istennek – nagyon sikeres, hiszen több százmillió forint értékben sikerült támogatnunk rászoruló embertársainkat otthon és határon túl egyaránt. Boldogsággal tölt el, hogy segítettünk többek közt beteg és hátrányos helyzetben élő gyermekeknek, szépkorúaknak, iskoláknak, különböző intézményeknek, szolgálatteljesítés közben életüket vesztett rendőrök és katonák családjának, sok esetben pedig templomok felújításáért játszottunk – hallottuk Mága Zoltántól, és azt is megtudhattuk tőle, hogy szép élményekkel távozik Szabadkáról.

Nagy sikert aratott a hegedűművész Szabadkán (Gergely Árpád felvétele)

Nagy sikert aratott a hegedűművész Szabadkán (Gergely Árpád felvétele)

Megtelt a zsinagóga (Gergely Árpád felvétele)

Megtelt a zsinagóga (Gergely Árpád felvétele)

– Mindig felemelő érzés számomra, ha zsinagógában léphetek fel, hiszen az atmoszférája erőt, reményt, hitet ad, feltöltődik a lelkünk, amit a zene csak fokozni tud. Jó érzés volt a vajdasági magyaroknak koncertet adni. Fantasztikus volt a hangulat. Ígérem, hogy visszajövünk Vajdaságba egy jótékonysági koncertsorozattal. Fellépünk majd ismét a Szabadkai Zsinagógában, de ellátogatunk Csantavérre, Zentára és a lehetőségekhez mérten más településekre is – mondta Mága Zoltán.

A koncerten jelen volt dr. Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is, akit a koncert létrejöttéről kérdeztünk.

– Mága Zoltán Magyarország határain túl is rendkívül népszerű. Nagy lelkesedéssel és odaadással ad koncerteket szerte a Kárpát-medencében. Vajdaság viszont mindeddig kimaradt, így felmerült, hogy jó lenne ide is eljönni. Ebből kifolyólag beszéltem Pásztor István úrral, és ő azt mondta, hogy nagy szeretettel várják Mága Zoltánt, és sokan kíváncsiak a koncertjére. Ez most az első alkalom volt, de a művész úr azt ígérte, hogy visszajön, így lesz alkalmuk azoknak is látni, akiknek ezúttal nem sikerült. Örömmel tapasztaltam, hogy a közönség mennyire élvezte a koncertet, és közben mennyire átszellemült. Nekem is maradandó élményt nyújtott. Az is felemelő volt, hogy ez a gyönyörű zsinagóga, amely a magyar kormány támogatásával újult meg, a kormányunk által támogatott koncertnek adott helyet – mondta a lapunknak dr. Zsigmond Barna Pál.

A koncert létrejöttét Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szorgalmazta.

– Túl nagy szerepem nem volt, éltem a lehetőséggel, mert egyrészt tisztelem a művész urat, azt, amit képvisel, nemcsak zeneileg, hanem emberileg, a közösség iránt érzett elkötelezettségét és humánusságát, másrészt jól tudom, hogy a szép zenét és Mága művész urat Vajdaságban is szeretik, ráadásul még nem járt itt. A koncert frenetikus volt, mindenkinek nagy élményt nyújtott – hallottuk Pásztor Istvántól.