2024. április 24., szerda

Gulyás Szabolcs nyerte a Vágtát

Többezres nézősereg kísérte figyelemmel a futamokat

A Vajdasági Vágta fanfárjai délben szólaltak meg Zobnaticán, amikor lovas felvezetéssel bevonultak a pályára a részvevők. Bunfor Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány vezetője, az esemény főszervezője köszöntötte őket és a közönséget, majd felkérte a Vajdasági Vágta fővédnökét, Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét, hogy nyissa meg a rendezvényt.

A dobogósok: Gulyás Szabolcs, Szőke Tamás és Cékus Noémi (Kiss Zoltán felvétele)

A dobogósok: Gulyás Szabolcs, Szőke Tamás és Cékus Noémi (Kiss Zoltán felvétele)

Gulyás Szabolcs a célban (Kiss Zoltán felvétele)

Gulyás Szabolcs a célban (Kiss Zoltán felvétele)

A lovas a lovával, Coprával (Kiss Zoltán felvétele)

A lovas a lovával, Coprával (Kiss Zoltán felvétele)

Győztesek, védnökök, szervezők (Kiss Zoltán felvétele)

Győztesek, védnökök, szervezők (Kiss Zoltán felvétele)

Megtelt a zobnaticai lelátó (Kiss Zoltán felvétele)

Megtelt a zobnaticai lelátó (Kiss Zoltán felvétele)

– Szeretnék köszönetet mondani önöknek, hogy immár hetedik alkalommal megtisztelik jelenlétükkel ezt az eseményt – mondta beszédében Pásztor István. – A közösség erejét érzem ebben a rendezvényben. Két föltétele van annak, hogy az ember hagyományt tudjon teremteni. Az egyik, hogy ami az eseménynek, az apropónak, a hagyománynak az alapját jelenti, annak mély gyökerei legyenek. A lovas hagyományok pedig mélyen benne vannak a zsigereinkben. A hagyományteremtés másik föltétele, az a közösségen belüli belső energia. Ha ez az energia nem lenne bennünk, semmiképpen sem tudnánk ilyen rendezvényt megvalósítani.

Ezt követően a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttesének műsorával kezdetüket vették a délutáni programok. Látványos műsort, főzőversenyt és nem utolsósorban izgalmas galoppfutamokat láthatott az egész Vajdaságból érkezett, szépszámú közönség. A rendezvény fénypontja természetesen a döntő futam volt, amelyben Szabadka, Adorján, Bácsfeketehegy és Magyarkanizsa lova és lovasa állt rajthoz. Az adorjáni Szőke Tamást és a bácsfeketehegyi Cékus Noémit megelőzve Gulyás Szabolcs lovagolt be a célba Copra nyergében és vehette át a Vajdasági Vágta serlegét Pásztor Istvántól, a VMSZ elnökétől, a rendezvény fővédnökétől.

– Nagyon örülök a győzelemnek, főleg, hogy tavaly csak a második helyet sikerült megszereznem – nyilatkozta a győztes lovas a díjátadást követően. – Most egy kis pihenőt tartunk, de utána naponta, ha lehet, még nagyobb erőbevetéssel készülünk a budapesti Nemzeti Vágtára.

A győztes ló, Copra gazdája, Szabolcsi Roland óbecsei tenyésztő a következőképpen értékelte lova és lovasa sikerét:

– Négy éve van a tulajdonunkban ez a nagyszerű ló, szinte már családtagként tekintünk rá. Nagyon jószívű, jó fejű ló. Ő tulajdonképpen a második számú lovunk a tavalyi győztes Fantázia után. Örülünk, hogy ilyen kitűnő összhangot sikerült vele kialakítania Szabolcsnak, és ezt a pályán is meg tudták valósítani.

A szabadkai lovason kívül Adorján, Bácsfeketehegy és Topolya versenyzője is ott lesz októberben Budapesten, a Hősök terén, csakúgy, mint a temerini Hoffmann Evelin a Kishuszárvágta futamában. Ő Manó nevű póniján nagyon szoros befutóval nyerte meg a versenyt. Ugyancsak Temerin zászlaja alatt a tavalyi címvédő Nagy Arnold is indul majd a Nemzeti Vágtán. Az idén szerveztek második alkalommal főzőversenyt a Vágta kísérőrendezvényeként, amelyen ezúttal bakonyi betyárlevest kellett főznie a mintegy hatvan csapatnak. Ezt a megmérettetést a Zentai Csata csapat nyerte meg. A futamok közti szünetekben a kelebiai ménes díjlovaglói, a helvéciai Lovasbetyár hagyományőrző egyesület csikósai, illetve Horgas Gábor csikós szórakoztatta a közönséget, sőt volt két ügetőfutam, és a fogathajtók is bemutatkoztak. A rendezvény zárásaként idén is budapesti művészek operettestjét élvezhette a közönség.

A nap végén rövid összegzésre kértük fel Bunford Tivadar főszervezőt.

– A hetedik rendezvényen vagyunk túl. Ilyenkor, amikor lezárulnak a futamok és felcsendülnek az operett dallami, mindig megnyugszom. Hála Istennek, egy nagyon szép nap van mögöttünk, és ami lényeges:  sérülés nélkül. Mindig azt tartom a lefontosabbnak, hogy a lovasok és a lovak biztonságosan, épen, minden probléma nélkül hagyhassák el a pályát, izgulok, hogy ne történjen semmilyen baleset. Ezenkívül örülök, hogy nagyon izgalmas versenyeknek lehettünk szemtanúi. Ez azt jelenti, hogy most már nagyon kiegyensúlyozott a mezőny. Úgy érzem, hogy mára már van hat-hét olyan ló itt, Vajdaságban, amely bármikor megállja helyét Budapesten, a Hősök terén.