2024. április 27., szombat
A MAGYAR SPORTÚJSÁGÍRÓK ÜNNEPE

Külön fejezet a Magyar Szónak

Háromnapos jubileumi nemzetközi sportújságíró-kongresszust rendeztek Budapesten

Négy kontinens csaknem ötven országának sportújságírói vettek részt a 110 éves Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) háromnapos nemzetközi kongresszusán. Napilapunkat Laták István, a sportrovat és a Sportvilág című mellékletünk szerkesztője, Máriás Endre, a Tiszavidék szerkesztője és a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke, valamint Fehér Miklós, sportrovatunk munkatársa képviselte. A vajdasági delegációhoz Szabó Attila fotóriporter, Szalai Attila karikaturista, Tóth Lívia újságíró, Tóth Tibor újságíró (Hét Nap), Törőcsik Nagy Tamás és Zakinszky Márk (VRTV), valamint az AIPS Europe főtitkára, Predrag Milinković (RTS) csatlakozott.

A nemzetközi küldöttséget csütörtökön Tarlós István, Budapest főpolgármestere fogadta, pénteken a hivatalos program keretein belül pedig az épülő Puskás Arénát látogatta meg a társaság. Kora délután már nem a sport, hanem maguk a sportújságírók kerültek a figyelem középpontjába, amikor Szöllősi Györgynek, az MSÚSZ elnökének moderálásával Dénes Tamás, A magyar sportújságírás története című kötet szerkesztője és Novotny Zoltán, a könyv szaklektora bemutatta a magyarországi és a határon túli sportszakma színes múltját és jelenét. Ahogyan arról lapunk hasábjain már beszámoltunk, a Magyar Szónak külön fejezetet szenteltek a több mint 400 oldalas könyvben. Dénes megemlítette, hogy a hatvanas és hetvenes években a sportrovatot élénken figyelte a külföldi szaksajtó, hiszen olyan információkat közölt, amelyeket az internet nélküli világban máshol nem lehetett beszerezni. A jubileumi tanácskozás pénteken a Makovecz Imre által tervezett felcsúti Pancho Arénában folytatódott, ahol az újságírók betekintést nyertek a Puskás Ferenc labdarúgó-akadémia mindennapjaiba. A túrán Dudás József kollégiumi nevelőtanár kalauzolta az egybegyűlteket, aki elárulta, hogy az épületkomplexumban jakuzzi, hideg vizes medence, infraszauna és konditerem is található. A közel 400 helyiség több mint 70%-a megfelel a nemzetközi előírásoknak, így külön doppingszoba és rossz idő esetén a bemelegítésre alkalmas terem is szerepel a stadionban. A fiatal labdarúgókat nemcsak a futballpályán, de azon kívül is nevelik. Érdekesség, hogy az épületben mindenhol elérhető wifi jelszava a magyar labdarúgás számára rendkívül fontos dátumról kapta karaktersorát, így aki igénybe venné az internetet, annak a legendás angol–magyar „hathárom” dátumát (19531125) kell bepötyögnie készülékébe.

A körút befejeztével következett a gálavacsora, ahol az est két házigazdája, dr. Csisztu Zsuzsa és Tihany Viktor népes közönség előtt gratulált a Szuperligába feljutó topolyai TSC futballklub elnökének, Zsemberi Jánosnak. A pulpituson ezután Szöllősi György és Gianni Merlo, az AIPS első embere mondott beszédet. Az olasz elnök kiemelte, hogy Budapest és az MSÚSZ kiváló vendéglátó, így az sem elképzelhetetlen, hogy a jövő évi AIPS-konferenciát a magyar fővárosba hozzák. A jubileumi kongresszuson az elmúlt évszázad kiemelkedő sportmunkatársait díjazták, akik komoly elhivatottságukkal segítették az MSÚSZ munkáját.

Szombaton a Testnevelési Egyetem Athén termében nemzetközi konferenciát hallhattak az újságírók. A színvonalas előadások A nők szerepéről a sportban és a sportmédiában címmel kerültek terítékre. Az egyetemen előadást tartott Mocsai Lajos rektor, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Laura Georges, a francia labdarúgó-szövetség főtitkára, Donna de Varona, az első női televíziós sportriporter, kétszeres olimpiai bajnok úszó, dr. Gál Andrea, a magyarországi sportmédia-tanulmányok mesterkurzusának vezetője, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, a Budapest Európa fővárosa program vezetője, dr. Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke és Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, hétszeres vb-győztes úszó, Budapest díszpolgára. A színes és változatos monológok a korábban talán még nem hallott statisztikai adatok mellett izgalmas személyes történeteket is tartalmaztak. Mocsai Lajostól megtudhattuk, hogy „a nők sportbéli teljesítménye abszolút értelemben megegyezik a férfiakéval”, hogy Hosszú Katinkának a vállalkozók világában hogyan kell helytállnia nőként, és azt is, hogy a 2020-as tokiói olimpián a sportolók 48,8%-a lesz nő, a sportvezetők és a sportmédiában dolgozók között azonban továbbra is elenyésző az arányuk a férfiakéhoz képest.

A délelőtti programot követően a Groupama Arénába terelődött a figyelem, ahol a Lyon–Barcelona női Bajnokok Ligája-döntőre került sor. A közel 20 ezer ember előtt lejátszott mérkőzésen fergeteges volt a hangulat, főként a francia szurkolóknak köszönhetően. A munkától elszakadni képtelen társaság vasárnap aztán már lazíthatott, hiszen a játéké lett a főszerep. A Hoffer-kupa elnevezésű kispályás focitornán, akárcsak tavaly, idén is a Nemzeti Sport csapata diadalmaskodott, az első ízben kiírt Thékes-kupa teniszversenyen pedig a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa, Kádár Zoltán állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A jubileumi kongresszus kiváló alkalomként szolgált a sportújságírók nemzetközi kapcsolatainak erősítésére, a konferencia pedig szakmai továbbképzést biztosított napilapunk munkatársainak is.

(Az előadás-sorozatról szóló bővebb beszámolót, valamint az ott készült interjúkat a napi sportoldalainkon és a Sportvilágban olvashatják majd el.)