2024. május 8., szerda

A jótékonykodó milliárdos törleszti a diákok hiteleit

Jócskán meglepte az atlantai Morehouse College végzőseit, amikor az évzáró ceremónián felszólaló Robert F. Smith bejelentette, kifizeti a mintegy 40 millió dollárra rúgó diákhitelüket.

A milliárdos a Vista Equity Partners technológiai cég alapító igazgatója (magántőke-befektetési vállalata szoftver- és technológiai vállalkozások finanszírozásával foglalkozik) felidézte, hogy családja nyolc generáció óta él Amerikában, s a nevükben akar segítséget nyújtani a végzős nemzedék diákhitelének a kifizetésével.

A beszédét hallgató diákok előbb megdöbbent csenddel, majd hatalmas ovációval fogadták a bejelentést. Smith, aki az évzáró ünnepségen tiszteletbeli doktorátust kapott, már korábban bejelentette, hogy másfél milliárd dollárt ad az egyetemnek. Ez a legnagyobb magánadomány az egyetem történetében.

A végzősök egyike korábban közzétette, hogy 200 ezer dolláros diákhitelét 25 év alatt tudja  kifizetni, havi bére felének törlesztésével. Amikor Smith bejelentette, hogy állja a tartozásokat, nem akart hinni a fülének.