2024. május 8., szerda

Négy év múlva már jobban élünk

Siniša Mali: Az egy főre jutó GDP 2023-ban már 10 400 dollár lehet, 44 százalékkal növekedhet

– A Világbank és az IMF becslései szerint 2023-ra a régióban Szerbia gazdasága lesz a domináns, és növekedése 4 százalékos lehet. A Világbank előrejelzése még tovább megy: akár 7 százalékos bővülést is lehetségesnek tart – mondta Siniša Mali pénzügyminiszter tegnap a Prva televízió egyik műsorában szerepelve. Emlékeztetett arra is, hogy a gazdasági növekedés tavaly 4,3 százalékos volt, az egyik legnagyobb Európában. Az Eurostat, az EU statisztikai adatokat begyűjtő főigazgatósága is felismerte Szerbia gazdasági sikerét, és az ország bejutott a tíz legjobb közé a ókontinensen. 2018-ban az egy főre jutó bruttó társadalmi termék (GDP) 7200 dollár körül volt, 2023-ban viszont már 10400 dollár lehet, ami 44 százalékos növekedést jelent.

Azt is kiemelte, hogy az év első négy hónapjában ötmilliárd dináros költségvetési többletet valósított meg az ország, így több jut a bérekre és a nyugdíjakra, ennek folytán pedig az életszínvonal „jelentősen emelkedni fog”. Az állam legnagyobb feladata az attraktív piac biztosítása. „A pénzügyi konszolidáción és a makrogazdasági stabilitás további szavatolásán túl három kulcsfontosságú prioritásunk van: a fizetések és a nyugellátás, illetve a személyi fogyasztás növelése, még több nagyberuházás, valamint a bérek adóterheinek csökkentése” – összegezte a célokat a miniszter.

A közúti és vasúti infrastruktúrába való beruházások a felelős gazdaságpolitikának köszönhetőek, ennek alapja pedig a pénzügyi konszolidáció és a gazdaság-növekedési politika – szögezte le Siniša Mali pénzügyminiszter, aki szerint ezek a beruházások növelik a társadalmi összterméket, aminek következtében emelkedik a lakosság életszínvonala.

A szaktárca közleménye szerint a miniszter a 10-es közúti folyosó legnehezebb szakaszának befejezése kapcsán úgy fogalmazott, hogy ez „egy szebb jövő kezdete”, és még nagyobb beruházásokat alapoz meg. A korridor kiépítésébe sokat fektettek, erre a célra kedvező hiteleket is felvettek. Az idén a költségvetésben nagyberuházásokra 220 milliárd dinárt irányoztak elő, de mint Mali közölte, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) arról tárgyalnak, hogyan lehetne növelni ezt az összeget, hiszen az ilyen befektetések duplán megtérülnek. Jövőre több mint 250 milliárdos beruházásokat terveznek.

A miniszter arról is szólt, hogy milyen mértékben vesz részt a hazai építőipar az autópályák építésében és más nagyberuházásokban.

– Egyre több munkája van a hazai építőiparnak. Útépítőink befejezték a 10-es korridort, munkásaink ott vannak a Belgrád vízivárosban is. Éppen az építőiparnak köszönhető az egész ipar fellendülése. A kínai cégek is bevonják a munkába a szerbiai vállalatokat – mondta Mali.