2024. április 26., péntek

Megnyílt a 25. Általános Iskolások Bábfesztiválja

Aleksandar Petrović, a polgármester tanácsadója tegnap fogadta az Ifjúsági Színházban megrendezett, 25. Általános Iskolák Bábfesztiváljának a résztvevőit.

A fesztivált a Vajdasági Tanítók Egyesülete és a Köztársasági Oktatási Minisztérium szervezi azzal a céllal, hogy a bábelőadások kultúráját hirdesse. A rendezvénysorozat keretében hat országos és a boszniai Szerb Köztársaság két bábcsoportja mutatkozik be.

Az újvidéki önkormányzat a hagyományokhoz híven az idén is támogatja a Bábfesztivált. Petrović elmondta, hogy a rendezvénysorozat hozzájárul Újvidék kulturális sokszínűségéhez. – Újvidék a Bábfesztiválhoz hasonló rendezvényeknek köszönhetően nyerhette el az Európa Kulturális Fővárosa 2021, és az Európa Ifjúsági Fővárosa 2019 címet. Az idei Bábfesztivál a Báb mindig velem van elnevezést viseli, szeretnék gratulálni a szervezőknek, a Vajdasági Tanítók Egyesületének, amiért kitartóak és szorgalmasak voltak. Újvidéken a legjobbak mutatkozhatnak be a Bábfesztivál keretében, vendégeink is jöttek a boszniai Szerb Köztársaságból, ők a bjeljinai fesztivál győztesei. Újvidék a bábelőadások és a fesztiválok központja, az önkormányzat évek óta támogatja az ilyenfajta kulturális rendezvényeket, és a jövőben is minden lehető segítséget biztosítunk majd ezeknek – ígérte a tanácsadó, majd sok sikert kívánt a rendezvénysorozat résztvevőinek.

Vera Stojšić-Gašparovski, a Bábfesztivál igazgatója megköszönte az önkormányzati támogatást. – Ma befejeztük a nemzetközi és az országos szemlét. Az országból hatan jutottak be a köztársasági szintű versenyre, a következő szinten pedig csatlakoznak hozzájuk a bjeljinai és a budapesti bábelőadók. A nemzetközi szintű megmérettetésen nem csupán a diákok, hanem tanáraik is versenyeznek a bábelőadások szövegének írásában, valamint a bábok elkészítésében – mondta Stojšić-Gašparovski.