2024. április 26., péntek

Nem csak a múzeumoké

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Amikor egy számunkra idegen országba, vagy akár más városba utazunk, a kiránduláshoz szinte kötelezően hozzátartozik a múzeumok látogatása. Ez nem csupán jó szórakozást, vagy az általános tudásgyarapítás jegyében a szabadidő hasznos eltöltését jelentheti, hanem így szerezhetünk ismereteket az országról, ahol épp járunk, megismerkedhetünk a múltjával, a lakosság életmódjával, a táj érdekességeivel. A múzeumok ugyanakkor nem csupán a turistákat célozzák meg, például időszaki és tematikus tárlatokkal a helybelieknek is igyekeznek rendszeresen újdonságokkal szolgálni, vendégkiállításokat szerveznek és gyermekeknek tartanak oktatóprogramokat. A múzeumok feladata ezért igencsak összetett. Ha a wikit kérdezzük: „A múzeum a kulturális javak tudományosan rendszerezett gyűjteményeiből álló muzeális intézmény, amely a kulturális javakat és a szellemi kulturális örökség elemeit tudományos, örökségvédelmi, oktatási és ismeretátadási céllal gyűjti, megőrzi, feldolgozza, kutatja és kiállítja, továbbá egyéb formákban közzé teszi. Tevékenységével elősegíti a természeti, társadalmi, művészeti, kulturális és tudományos összefüggések kutatását, megértését, nyomon követi azok jelenkori változásait és folytonos művelődésre ösztönöz.” Ezekre világít rá a múzeumi világnap is. A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa 1977 májusában, Moszkvában megtartott konferenciáján hozott határozatot a múzeumi világnap megünnepléséről. Ezt a következő évben, 1978. május 18-án tartották meg először. Az ünnep célja a mai napig is az, hogy nagyobb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé.

A múzeumok ünnepléséhez sok ország csatlakozott, így Szerbia is, ahol május 18-án meghosszabbított munkaidővel, az éjszakába nyúlóan lehet múzeumokat látogatni. A jeles naphoz más intézmények is társultak, például galériák, könyvtárak, színházak, művelődési központok, sőt kávézók is, számos programot kínálva az érdeklődőknek. A múzeumok éjszakája valójában több napos rendezvénysorozattá duzzadt, így van ez Szabadkán is, ahol idén a múzeumi világnap megünneplése már hétfőn elkezdődött a városi múzeum évkönyvének a bemutatásával.

Nem csupán májusban irányul külön figyelem a múzeumokra, hanem júniusban is. Állítólag az első múzeumok éjszakája kulturális programot 1997-ben szervezték meg Berlinben egy didergős téli napon, de akkora sikere lett, hogy nyáron megismételték. Ehhez kapcsolódott Magyarország is, ahol a múzeumok éjszakáját a nyári napfordulóhoz és Szent Iván-éjszakájához kötötték. Az idei programsorozatra június 22-én kerül sor.

A múzeumok éjszakája egyesek szerint különös hangulattal bír, főleg azért, mert a nappali zűrzavar és forgatag után az este folyamán a látogatók már nyugodtabban, ráérősebben, ezáltal pedig jobban odafigyelve veszik szemügyre a kiállított tárgyakat. Érdekes megemlíteni, hogy az amerikai filmgyártás is hozzájárult a múzeumok éjszakája népszerűsítéséhez. A 2006-ban megjelent Éjszaka a múzeumban című családi vígjáték új löketet adott a rendezvénysorozatnak, azt eredményezte, hogy nagyobb figyelem övezze a múzeumokat. A New York-i természetrajzi múzeum a film hatásának tudta be azt, hogy a bemutató időszakában húsz százalékkal megnövekedett a látogatottságuk. A film főszereplője Ben Stiller színész, komikus. Az általa alakított karakter éjjeliőrként helyezkedik el épp egy természetrajzi múzeumban, ahol éjszaka szó szerint feléled a múlt. A film annyira sikeresnek bizonyult, hogy 2009-ben elkészült a második, 2014-ben pedig a harmadik része.

A múzeumok éjszakája a szabad formája miatt is az év egyik legérdekesebb eseménysorozata lehet, de az, hogy mennyire kelti fel a látogatók érdeklődését, függ attól is, hogy mennyire érdekfeszítő programokat kínál. Mindenképpen előnyben vannak a nagyvárosok, ahol több és többféle múzeum meg kulturális intézmény található. A világutazók melegen ajánlják egyebek közt Barcelonát, ahol más világvároshoz hasonlóan rengeteg múzeum látogatható, egyebek közt katalán nemzeti-, tengerészeti- és falumúzeum, emellett Picasso- és Miró-múzeum, sőt kannabiszmúzeum is.

Kisebb településeken más a helyzet, hiszen nem mindenhol működik több múzeum, de ez még nem ok arra, hogy az ünneplésből ne vegyék ki a részüket, így azt tapasztaljuk, hogy nem csupán a múlt értékeire hívják fel a figyelmet, hanem új alkotók kiállításaira, tárlataira, vagy épp fiatal zenészek koncertjeire is. Tulajdonképpen csaknem mindegyik kulturális esemény, amely ilyentájt zajlik, összekötődik a rendezvénysorozattal.

A digitális éra a múzeumok szempontjából is újdonságokat hozott. Multimediális tárlatokkal, látványos, újszerű megközelítéssel még több információt nyújtanak a közönségnek. A múzeumok immár online is látogathatók. Ezzel pedig valójában két világnapot társítanak, egy újabb kezdeményezésből kifolyólag ugyanis május 18-a az internet világnapja is.