2024. április 27., szombat

Az érettségi vizsga egykori varázsa

Nemcsak a tartomány székvárosában élők, hanem az Újvidékre látogatók számára is élményt jelent megtekinteni a Duna utca 35. alatti Vajdasági Múzeumban Čarna Milinković és Ljubica Otić történészek érettségi vizsga – a vajdasági gimnáziumok érettségizői témájú tárlatát. Ünnepélyesen nagyszámú érdeklődő jelenlétében szerda este Vladan Vukosavljević művelődési miniszter nyitotta meg a kiállítást. Fellépésével az újvidéki Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium Vegyeskórusa gazdagította a múzeumi rendezvényt. Dragana Milošević tartományi művelődési titkár, Drago Njegovan, a múzeum vezetője és dr. Radivoje Stojković, az újvidéki J. J. Zmaj Gimnázium igazgatója szólt a jelenlevőkhöz, méltatva a kiállítás anyagát, illetve felelevenítve e témával kapcsolatos személyes élményeit.

A tárlat képekben, kiállított tárgyakban, tanfelszerelésben és más anyagban tárja elénk a gimnáziumok fejlődését Vajdaságban a 19. század második felétől (amikor először vezették be az érettségi vizsgát a gimnáziumokban) a múlt század hatvanas éveiig (amikor a diákok a mai kor számára is felismerhető módon kezdtek érettségi vizsgázni és ballagni).

A kiállítás gazdag anyaga számos hazai intézmény támogatásával állt össze. A helybeli Zmaj gimnáziumon kívül többek között a Karlócai Gimnázium, továbbá a petrőci Jan Kolar és a nagybecskereki Žarko Zrenjanin, valamint a fehértemplomi gimnázium és közgazdasági középiskola küldött anyagot. Ezt tette a fővárosi Pedagógiai Múzeum, az Újvidéki, a Verbászi és a Szabadkai Városi Múzeum, a Rumai Helytörténeti Múzeum, a Nagybecskereki és a Nagykikindai Nemzeti Múzeum és a zombori Történelmi Archívum is. Számos egyén személyes emléktárgyaival gazdagította a kiállítás anyagát. A tárlat egyik varázsa, hogy a látogatók elhozhatják érettségi fotójukat, és azt kifüggeszthetik az erre szánt helyre.

A tematikus tárlat és a múzeum más kiállított anyaga május 19-éig 10 és 22 óra között, 18-án, szombaton, a múzeumok éjszakáján pedig éjfélig tekinthető meg. A belépés díjtalan.

Cikkünkhöz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el.